Досљедно јединство

Дарко Момић

Срби се крсте, моле Богу и показују јединство само кад их притисне тешка мука или болест, кад Србија пуца пенал и кад предсједник Републике Српске затражи посебну сједницу Народне скупштине РС.

Прије два дана имали смо једну од тих ситуација и видјели на дјелу српско јединство. На срећу, није у питању никаква несвакодневна мука или болест, пенал је требало да буде прије мјесец и по, и то су видјели сви, рачунајући и ВАР технологију, али не и њемачки судија Феликс Брих. Дакле, ријеч је о посебној сједници републичког парламента сазваној на захтјев предсједника Српске Милорада Додика.

Само дан прије њеног одржавања опклада да ће посланици свих српских странака заузети јединствен став није вриједила ни колико кила папака у најближем посланичком клубу. Опозиција се није одазвала позиву предсједника Српске на консултације и заузимање заједничког става, па је све упућивало на то да ћемо гледати бурну сједницу и слушати жестоке вербалне рафале и паљбу из пљувачних жлијезда.

Али, на поприлично запрепашћење, посебна сједница је прошла без повишеног тона, ако се не рачуна кратка галама коју су подигли посланици коалиције “Домовина” приликом напуштања сједнице. И посланици владајућих странака и опозиционари показали су јединство и достојанство какво је неопходно када се скида љага с имена слободарског народа који је у свим свјетским ратовима био на страни правдољубивих сила и савезника.

Јединствено одбацивање извјештаја Комисије за испитивање догађаја у и око Сребренице из 2004. године и једногласно усвајање закључака којима се предвиђа формирање нове комисије показало је да се заједнички језик може наћи. И то је било прво јединство власти и опозиције послије сада већ далеке 2011. године када су СДС и СНСД заједнички ушле у власт на нивоу БиХ. Та политичка љубав је пукла послије отприлике годину, након чега се више није јављала ни теоретска могућност за такво нешто.

А како су чудни политички путеви најбоље показује чињеница да је послије општих избора 2014. године посланик и тадашњи лидер Напредне Српске Адам Шукало, који је мандат освојио на листи ДНС-а (нема везе што је компензациони), отворено и жестоко предлагао формирање широке коалиције у Српској коју би чинили СДС и СНСД. Прије два дана, жестоки опозиционар Шукало био је једини српски посланик који није подржао заједничке закључке, иако врло добро зна шта је било и шта је говорио прије неколико година. Толико о досљедности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана