Доприноси

Ма­ри­на Чигоја

Наплата доприноса у Српској све је слабија, а дуг по том основу достигао је огромних 680 милиона марака, утврдили су ревизори.

Ревизори су у суштини само потврдили оно што се већ дуже вријеме зна и на шта су посебно упозоравали представници синдиката, а то је да се огромном броју радника не уплаћују доприноси.

Механизми које Пореска управа РС има на располагању и које користи очигледно не дају резултате јер се дуг повећава. Томе у прилог говори и податак да су укупна дуговања за порезе и доприносе достигла 1,5 милијарди КМ.

Неажурност Пореске управе у слању опомена због неплаћања обавеза, неусмјеравање контрола према најризичнијим обвезницима само су неки од пропуста у раду ове институције на које су указали ревизори.

Ревизори су, између осталог, утврдили да координација активности између различитих институција у систему није била на задовољавајућем нивоу, да споразуми о одгађању плаћања пореских обавеза нису дали очекиване резултате, као и да законске одредбе у случају непоштовања плаћања репрограмираних обавеза нису у потпуности поштоване.

Из свега наведеног произилази да су ПУРС и Министарство финансија РС били веома толерантни према појединим обвезницима који нису редовно плаћали обавезе, а што је још један од разлога оволиког дуга. Јасно је да је простор за побољшање наплате огроман и да је неопходно предузети много више од онога што се до сада радило како би се стање у овој области колико-толико довело у ред.

Пореска управа мора засукати рукаве и правовремено реаговати како би се, прије свега, спријечило даље гомилање дугова, али и смањио постојећи дуг који знатно отежава и рад фондова јер су приморани да се задужују како би могли да измирују своје обавезе. Овај извјештај ревизије показао је да у наплати доприноса, али и пореза, у Српској много тога не "штима" и да су неопходне мјере да би се то промијенило. Већа ажурност порезника, правовремене контроле и једнак третман свих пореских обвезника само су неки од корака који се морају предузети уколико се овај дуг заиста жели смањити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана