Доприноси

Ма­ри­на Чигоја

Иако се већ годинама говори о лошем стању у привреди и пријеко потребним мјерама за излазак из кризе, у Републици Српској од тих мјера до сада није било ништа. Напротив. Низ нових закона и мјера које су доношене скоро по правилу су спровођени преко леђа привредника.

Много полемике изазвао је и Закон о доприносима, који најприје није добио подршку Одбора за здравство Народне скупштине РС, па је враћен на дораду, да би, ипак, послије поновног разматрања био усвојен крајем прошле године.

Током скупштинске расправе много прашине изазвао је члан који се односи на обавезно уплаћивање доприноса за пољопривредне произвођаче. Пољопривредници су, сасвим разумљиво и логично, дигли глас против овог закона, јер је питање колико њих ће бити у стању да испуни своју законску обавезу, посебно ако се имају у виду сви проблеми са којима се они сусрећу.

Оно што је можда прошло и помало незапажено, јесте да је овим законом, између осталог, предвиђено да се доприноси плаћају и за лица која приход остварују на основу уговора о дјелу.

Ово свакако заслужује пажњу, јер је очигледно да се ради о још једном намету свим послодавцима који ангажују ове раднике, али и о потпуно бесмисленом удуплавању плаћања доприноса. Тако ћемо сада имати ситуацију да послодавац који жели да запосли радника по уговору о дјелу, поред пореза на доходак од десет одсто на утврђену пореску основицу, мора да плаћа и допринос за ПИО по стопи од 18,5 одсто за тог радника, без обзира на то да ли је он већ запослен у некој другој фирми.

На тај начин долазимо у ситуацију да два послодавца плаћају доприносе за ПИО за истог радника?!  

Питање је коме је овакво рјешење било потребно и у чијем је интересу? У интересу привреде, а ни радника свакако није, јер се сада сигурно може очекивати да послодавци смање интерес за ангажовањем ових радника, а може се очекивати и отказивање тих уговора.

Поред тога, нејасно је и да ли ће радник имати било какве користи од тога што му два послодавца плаћају доприносе за ПИО?!

Оно што је једино јасно, јесте да се оваквим рјешењем очигледно ишло на крпљење рупа у фондовима, у овом случају у Фонду ПИО. Посљедице које ће оно изазвати по привреду биле су изгледа мање битне. Умјесто да се енергија троши на израду оваквих законских одредаба, паметније би било фокусирати се на  то како подстаћи запошљавање. Плаћање дуплих доприноса није на том курсу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана