Доприноси на чекању

Драгана Орловић

Вијест да је Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС на званичној интернет страници објавио списак од укупно 37.889 фирми из Републике Српске и ФБиХ које нису документовале и повезале стаж радницима изазвала је огромно интересовање. Толико велико да је сајт овог фонда у петак “пао” стотину пута, па је било немогуће видјети ко је све тачно на тим евиденцијама, а ко није.

И док су вјероватно и радници и послодавци тражили своја имена, поражавајући је податак да је на том списку заиста чак 37.889 неажурних предузећа. И за РС, и за ФБиХ.

Без обзира на то што су се многи од њих ту нашли, а уплатили су доприносе, чињеница је да нису водили рачуна о документацији и тако директно створили потешкоће својим запосленима када једног дана остваре права на пензионисање.

Било да нису предали образац “М-4”, који је био важећи до краја 2009. године или образац “1002”, који је потребно доставити Пореској управи РС, а представља податак о плати, односно, уплати доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, довели су у ситуацију многе раднике да се запитају и забрину за свој одлазак у пензију.

Посебна прича су ипак неуплаћени доприноси.

Тај дугогодишњи проблем успјешно одолијева низу механизама који су до сада покренути да би га искоријенили.

Готово све некадашње и постојеће предузете мјере једноставно губе трку са несавјесним послодавцима, који на разне начине избјегавају да измире обавезе. Наравно, нису и никада неће бити сви послодавци исти. Зато и свака част онима који цијене рад и преданост радника.

Али шта је са оним другима? Репресивније мјере би, тврде стручњаци, довеле до евентуалних помака и резултата, али сигурно не и до дугорочнијих рјешења. Јер наша пословна политика изгледа само донекле ради по систему - притиска, што јачи, то ефикаснији резултат.

Зато је неопходно пронаћи другачији модел, јер ако не помажу строже казне, можда би могли мањи намети.

Уређенији систем и ефикасније измиривање обавеза могло би се, кажу, остварити кроз евентуално мање стопе за доприносе. На тај начин би послодавце довели у ситуацију да им је бар јефтиније да поштују закон и права радника него да плаћају казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана