Доприноси и овјере

Драгана Орловић

Дугови за неуплаћене доприносе за здравствено осигурање у Републици Српској износе више од 200 милиона марака. Само са тим новцем Фонд здравственог осигурања РС, тврде надлежни, могао би да финансира лијекове на рецепт чак три године, или двије године да финансира здравствене услуге у чак 54 дома здравља у Републици Српској. Мало ли је?

Ипак, о измирењу тог дуга у скорије вријеме (ако ћемо бити објективни), нажалост, може се само маштати, ако се не предузму неке ригорозне мјере, механизми или ко зна шта већ.

Пронаћи адекватно рјешење за овај проблем није немогуће. Напротив. Сигурно је и да се на томе ради, али недовољно и неефикасно.

Чињеница је да се овај дуг из године у годину повећава и акумулира. А због подугачког списка свега онога што тај дуг као посљедице доноси са собом, треба добро да се забринемо. Али кренимо редом.

Као прво, чињеница је да се Фонд здравственог осигурања финансира углавном из ових доприноса па свако неуплаћивање може да узрокује несташицу лијекова, нередовну снабдјевеност здравствених установа или немогућност плаћања скупих лијечења у иностранству.

Као друго, радници немају овјерену здравствену књижицу.

И то не један, два или стотину радника. Не! Имамо хиљаде и хиљаде оних који због нередовно уплаћиваних доприноса не могу данас, у 21. вијеку, да оду код љекара када им затреба.

Само лани у Републици Српској здравствено осигурање није уплаћивано за чак 22.779 радника.

Да, тако је. Близу 30.000 радника не може да овјери књижицу или, другим ријечима, не може да оствари право на здравствену заштиту. Да се лијечи.

Ово није само неки статистички податак. Незанимљив и занемарљив.

Није то проблем који може да се гурне под тепих и остави да се рјешава тамо некад, у боља времена.

То је проблем који захтијева брзу интервенцију и још бржу операцију. Јер здравље не смије да чека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана