Донаторско вече

Анита Јанковић-Речевић

Донаторско вече "С љубављу храбрим срцима", које се осму годину заредом одржава у Бањалуци под покровитељством предсједника РС Милорада Додика, прилика је да грађани Српске помјере границе своје хуманости и доброте.

Циљ ове манифестације, која ће бити одржана вечерас, је да тешко обољелим малишанима, када то није могуће у РС, омогући лијечење у здравственим установама широм свијета.  

Сав новац који буде прикупљен захваљујући институцијама, установама, али и племенитим људима биће уплаћен у новоосновани Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.  

Та средства ће посредством Фонда без сумње промијенити набоље животе малих хероја који се заједно са својим родитељима лавовски боре да добију животну битку за оздрављење. Суочени са опаким болестима својих малишана, родитељи су често морали посегнути и на крај свијета како би њихова дјеца добила прилику да оздраве. На том трновитом путу, недостатак новца им је, нажалост, био једна од главних препрека.

Међутим, надлежни су оснивањем Фонда солидарности поручили да новац не смије бити препрека за оздрављење малишана, а донаторско вече обезбиједиће прве уплате у овај фонд, захваљујући којем ниједно дијете више неће морати чекати мјесецима, па и годинама, да се прикупи новац за захвате који живот значе.  

Заједничким снагама, позивајући хуманитарни број 1411, треба да покажемо да се уз мало воље могу учинити велике ствари, које помјерају и планине. Донаторско вече претходних година је показало сву оправданост пословице да кад се мале руке сложе, све се може. Само једна марка, колико је претходних година коштао позив, нагомилавала се у стотине хиљада које су бројним малишанима обезбиједиле безбрижно дјетињство, а ништа другачије не би смјело бити ни вечерас.      

Грађани Српске још једном треба да се окупе око мисије да обољелој дјеци помогну на путу оздрављења и тиме покажу да наша Република, иако мала, има огромно срце. 

Осим новца, болесној дјеци и њиховим родитељима потребне су лијепе жеље и ријечи подршке како би знали да је иза њих армија добрих људи спремних да им помогну. 

То су препознали и основци из Бањалуке који су болесним малишанима веселим цртежима пожељели брзо оздрављење.  

Тиме су дјечаци и дјевојчице својим болесним вршњацима показали да нису сами, а нама одраслима индиректно очитали лекцију из хуманости. Управо они су нам задали задатак да вечерас усијамо линије хуманитарног броја и тако озаримо лица храбрих срца која ће добити шансу да дођу до лијека против опаких болести које им краду безбрижно дјетињство.  +++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана