Донаторски криминал

Жељка Домазет
Донаторски криминал

Колико је тежак криминал када је ријеч о донацијама које су стигле послије рата до данас у БиХ вјероватно никада нико неће сазнати.

Међутим, ако све надлежне институције, у првом реду Тужилаштво, SIPA и Суд БиХ буду истраживали све оно до чега је само за годину дошла Истражна комисија за утврђивање трошења донаторских средстава, јавност ће барем добити дјелимичне одговоре на највећи криминал који се десио на крају прошлог и почетком овог вијека.

Сама чињеница да је својевремено бивши високи представник Педи Ешдаун, који такође у цијелој овој причи није остао потпуно чист, тврдио да је БиХ добила од међународне заједнице више донација него својевремено Њемачка за обнову послије Другог свјетског рата у склопу "Маршаловог плана", јасно доказује да су донације у БиХ долазиле, али да нису завршавале тамо гдје је требало.

На стотине различитих организација, институција и појединаца су се послије рата као добар пут за прање новца фиктивно регистровали да би "помогли БиХ" и послије пљачке нестајали.

Да су чланови Истражне комисије почели "чачкати" тамо гдје не треба и да су на површину испливале многе криминалне работе, јасно говоре и чињенице да су управо они који покушавају јавности да понуде одговоре на највећи криминал изложени сталним пријетњама оних у чије су криминалне милионске џепове тек овлаш завирили.

Да у БиХ још увијек нема добре воље да се разрачуна са било каквим криминалом, па ни овим, свједоче констатације чланова Комисије да им је "глава у торби" управо зато што настоје да развежу многобројне торбе криминала које су завршавале на различитим рачунима по иностранству, вилама по свијету, на атрактивним дестинацијама диљем небеског шара и по БиХ.

О доброј вољи и поштењу свих оних који би најрадије да се све на том пољу занавијек заборави јасно говори и податак да су се тој истој Истражној комисији вратиле на стотине дописа са натписом "непозната адреса". Да ствар буде апсурднија, међу њима је и десетак странака, попут Странке за БиХ и иних које годинама увјеравају опљачкани народ и бираче да ће, уколико побиједе на изборима, створити "поштену и стабилну, стопроцентну, просперитетну и цјеловиту ..." и какву све не БиХ.

Међу њима је и маса оних који се годинама "продају" као добротвори и борци за права и живот осиромашеног народа који су "мерхаметли" узимали милијарде а народу удјељивали мрвице.

Да ће се прича о донацијама у БиХ до краја распетљати мало је вјероватно, али је према подацима до којих је дошла Комисија сасвим јасно да су енормна донаторска средства одлазила у Федерацију, док је Република Српска добијала мизерне износе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана