Донације

Крстина Ћирковић

Саднице шљива, које су ових дана завршиле на братуначкој пијаци, поново су покренуле питање злоупотреба донација, које су послије рата стизале у сребренички крај.

Да је појам донација изгубио смисао хуманости и давања за неку добру сврху, која не подразумијева никакву противуслугу, показује и примјер хоџе Елвира Хоџића. Канцеларија UNDP-а у Сребреници донирала је саднице братуначким воћарима, али је све отишло симпатизерима СДА, па чак и онима који немају имање на подручју ове општине. Умјесто да на овај начин помогну сиротињи да се прехрани, највећи дио "колача" је отишао управо хоџи Елвиру Хоџићу. Иако тврди да је већину од 400 садница, колико му је додијељено, даровао, зна се да саднице нису завршиле код оних којима су најпотребније.

Иако је јавна тајна да је Сребреница годинама била полигон за прање новца, нико се још није озбиљно бавио питањем гдје је нестало више стотина милиона марака. На рачун сиротиње из овог краја изграђене су велелепне куће и станови по Илиџи, Грбавици, Тузли и ко зна гдје још, у којима данас уживају бројни "бескућници". Будним оком мотре на Сребреницу, али да им не промакне нека донација.

Познато је да се далеко од Сребренице овјеравају спискови с терена, на којима се налазе имена политички подобних Бошњака. Тај систем је разрађен и у њега су, углавном, укључене уигране екипе блиске СДА и Исламској заједници.

Највише малверзација било је у пројектима обнове кућа и отварања нових радних мјеста. Тако су се на посљедњим списковима за донацију нашли и они који су, захваљујући међународним донаторима, изградили виле у Сребреници о којима су сањали прије рата. Да их није мало, потврђује чињеница да је формирана комисија, која ће се на терену увјерити у каквим луксузима живе и какве луксузе још траже.

Истину о донацијама за Сребреницу вјешто прикривају они који су далеко од Сребренице, а који су се добро окористили и политички афирмисали и то захваљујући доброчинитељима из свијета. У то се увјерио и новинар из Холандије, који је за државну телевизију радио прилог за документарни филм о донацијама те земље овом крају. Данима је покушавао да у Сребреници нађе фабрике, зграде, фарме и плантаже, у које је, наводно, уложено више стотина милиона марака.

Познаваоци прилика су прећутали, јер га нису упутили у Сарајево и Тузлу, гдје су "уграђене" милионске донације, намијењене сребреничком крају и народу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана