Донације и ВСТС

Сандра Милетић
Донације и ВСТС

Чланови Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ у више су наврата тврдили да је Високи судски и тужилачки савјет БиХ годинама крио податке о утрошеним милионским донацијама и да је због тога одбијао сарадњу са Канцеларијом за ревизију БиХ.

Ревизија трошења донација која је коначно обављена, на основу захтјева Комисије, показала је бројне недостатке у поступку трошења донација у ВСТС-у.

Канцеларија за ревизију БиХ утврдила је тако, између осталог, да процедуре набавки по појединим пројектима нису у потпуности спроведене у складу са Законом о јавним набавкама БиХ и директивама о процедурама за јавне набавке Европске комисије.

Утврђено је и да систем интерних контрола у ВСТС-у код процеса набавки није обезбиједио потпуни надзор и квалитетну контролу у свим фазама процеса набавки, да ни за један пројекат није донесен детаљан план набавки са детаљном спецификацијом опреме, роба и услуга и тако даље, и тако даље...

Истовремено, ВСТС је од 2006. до краја 2008. године потрошио укупно 18.693.151 милиона марака донација, од чега само за плате више од пет милиона марака. За "уговорене и друге услуге" потрошено је више од 6,5 милиона КМ, правне услуге међународних експерата коштале су више од 2,8 милиона марака, домаће консултације 471.582 КМ...

Осим тога, Законом о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ само за 2008. годину одобрена буџетска средства ВСТС-у износила су 7.090.747 КМ. Укупно извршење буџета било је 6.335.916 марака.

ВСТС је, укратко, уз буџетска средства, потрошио силне милионе донација, а да при томе није испоштовао основне процедуре трошења, ни закон.

И за то, што је најгоре, по свему судећи, неће нико да одговара. Јер ревизори су препоручили да ВСТС отклони уочене недостатке и све ће, изгледа, на томе да се заврши. A да ли ће ВСТС да испоштује препоруке нико не може да зна. Не зна се ни да ли ће услиједити казна ако се препоруке не спроведу.

Многи ће се с правом упитати како је ВСТС успио да потроши толико новца? И зашто нико не кажњава оне који паре троше мимо процедура?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана