Домаће или увозно

Драгана Келеч
Домаће или увозно

Изгледа да становници Републике Српске радије једу месо из увоза, које је сумњивог квалитета, него наше домаће производе. Да је тако показују и подаци да је ове године продаја домаћих прасића и свиња дупло мања него лани.

И док наши пољопривредници са невјерицом гледају како све више иду у губитак, јер им је зарада преполовљена, тамо неки узгајивачи свиња из Холандије или Шпаније задовољно трљају руке, јер су своје производе послали чак и на наше тржиште.

Колико је месо из увоза преплавило домаће тржиште, види се и према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, на основу којих је само током прошле године увезено близу десет милиона килограма говеђег и свињског меса.

Какав је био квалитет тог меса? Не зна се! Колико је и како месо из увоза утицало на домаће произвођаче? Не зна се, или боље речено, никога се не тиче!

Aли је зато познато да је његова вриједност била близу 500 милиона марака, што је огромна сума, иако се зна да у Српској постоје изузетно повољни услови за ову врсту производње.

Узгајивачи свиња и прасића су огорчени. Па и не били!

Доста што су их погодиле "као гром из ведра неба" веће цијене репроматеријала, због којих имају и дупло мању понуду, већ их сада додатно уништава и неконтролисан увоз меса.

Ипак становници Републике Српске и поред тога што знају да је ово месо неквалитетније од домаћег, радије га купују, јер је јефтиније. Не обазиру се ни на чињеницу да су током ове године због сумњивог поријекла меса из увоза, на додатну провјеру послати обрасци ЕУР 1 чак у девет земаља и то у Aустрију, Холандију, Србију, Црну Гору, Хрватску, Македонију, Словенију, Шпанију и Турску.

Да, да! Све су то земље из којих се увози месо, а против којих наши сточари и узгајивачи свиња немају шансе.

Јер, лако би се они изборили и са скупљим кукурузом, због којег немају шансе да повећају своју производњу. То је само ова година и вријеме које није било на њиховој страни, али које није било наклоњено многим пољопривредницима.

Aли како ће се борити против увоза, који их својим производима лошијег квалитета уништава и односи сваку шансу за зараду.

Никако! Сами не могу! Због тога им је потребна помоћ надлежних институција, које ће пооштрити царинске контроле и дати шансу домаћој производњи да профитира. У супротном нити ћемо имати квалитетне производе, нити ћемо имати домаће производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана