Домаћа производња

Глас Српске
Домаћа производња

Због небриге државе домаћа производња и произвођачи већ одавно су у лошем положају. Да је тако, показују статистички подаци према којима је у БиХ прошле године укупно увезено меса у вриједности око 45 милиона марака, а извезено мање од 190 хиљада марака.

Иако произвођачи годинама упозоравају да на тржишту РС и БиХ има довољно квалитетног меса, које је на удару великог увоза из сусједних земаља, прије свега због слабе контроле на царинама, то није алармирало надлежне да пооштре контроле и на тај начин помогну не само произвођачима, већ и грађанима БиХ који и не знају шта једу.

Разлог због којих се контроле на границама БиХ не спроводе лежи у чињеници да у њеним органима, прије свих у Управи за индиректно опорезивање БиХ, која би требало да се озбиљно позабави овим питањима, царују мито и корупција. На то већ одавно упозоравају и произвођачи и представници власти из РС.

Јавна је тајна да се приликом увоза износ у фактурама умањује како по вриједности превезеног меса, тако и по тежини. На царинским контролама, иако би то било обавезно, не обављају се контроле превоза меса и не важе се количина превезеног меса, већ се у зависности од "поклона" превозницима прогледа "кроз прсте".

Разне се малверзације у Управи раде и кроз враћање ПДВ-а. Па тако није риједак случај да фирме фиктивно фактуришу да је роба изашла из њихових погона, како би им се враћао ПДВ. Осим тога, значајан број робе која улази у БиХ фактурише се по минималним цијенама.

Поред ових, домаћи произвођачи су изложени и баријерама које сусједне земље уводе како би заштитиле своју производњу. Све земље у окружењу које су чланице CEFTA злоупотријебиле су тај споразум, било да су радиле "дампинге" или издавале обрасце "еуро 1".

С друге стране, те земље имају "зид" према ЕУ, односно не могу да извезу своје производе у земље ЕУ, с обзиром на то да не испуњавају потребне услове о квалитету. A како су у тешкој економској ситуацији, настаје борба са слабијима и окрећу се тржишту БиХ, гдје им је допуштено да извезу неквалитетне производе. 

Чињеница је да ће, ако власти БиХ ништа не ураде, домаћа привреда остати без производње. Чињеница је и да је сточни фонд у односу на прије двије-три године десеткован, да су ратарска производња и производња млијека у веома тешкој ситуацији, а да се све то може ријешити. Aко постоји политичка воља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана