Долазак Ердогана

Вељко Зељковић

Почетком наредне седмице биће тачно годину дана откако су грађани БиХ изашли на парламентарне изборе и указали повјерење кандидатима политичких странака за извршне и законодавне органе власти.

Тачно годину дана изгубљеног времена, баченог низ вјетар, због политичких игара СДА и грађанина Комшића, које немају никакве везе са здравим разумом.

Њих не брине то што је, према посљедњим подацима европских статистичких агенција, БиХ међу најсиромашнијим земљама у Европи. Није их брига ни демократска воља грађана БиХ, али ни то што је одлазак младих попримио драматичне размјере.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић жели да се игра по нотама које све више подсјећају на “посмртни марш”, мелодију уз коју, како ствари стоје, БиХ полако али сигурно иде ка потпуном економском и политичком колапсу. Не жели мијењати мелодију, па макар она била и толико погубна да би БиХ могла колабирати.

А БиХ нема времена за чекање. Оно што је вјероватно највећи апсурд јесте чињеница да против ње највише раде они који се толико куну у њу.

Да ли се, ипак, нешто може промијенити? Све очи су тренутно упрте у турског предсједника Тајипа Ердогана, који је најавио свој долазак у Србију на полагање камена темељца за мост на Рачи, а који би требало да буде “спона” на планираном аутопуту Београд - Сарајево.

У Београд одлазе и чланови Предсједништва БиХ, “кочничари” Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

Након њиховог повратка у Сарајево биће јасно да ли у посљедње вријеме прагматични Ердоган има жеље, али и утицаја да уразуми Бакира Изетбеговића да СДА одблокира формирање власти на нивоу БиХ. Уколико до тога не дође, биће много јаснија политика Анкаре, али и њена визија БиХ.

Треба, ипак, вјеровати да ће Ердоган показати политичку мудрост, те објаснити Комшићу и Џаферовићу да америчка политика на Балкану, а која подразумијева константно држање политичких и вјерских тензија, ништа доброг не може донијети. Ником! Уосталом, актуелни турски предсједник је то на својој кожи могао најбоље осјетити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана