Документарац без чињеница

Ведрана Кулага Симић

Трагични догађаји с почетка деведесетих година прошлог вијека још буде снажна осјећања на свим странама у БиХ јер су многе ствари и даље "под кључем" због нерада правосуђа и дијела оних који желе да буду етикетирани као једине жртве.

 

Људи који живе на овом поднебљу, сасвим је сигурно, никада неће прихватити само једну истину о ономе што их је задесило.

Исто тако, нико не може, или барем не би смио, да свијету намеће једну истину о крвавим догађајима у протеклом рату.

Ипак, у посљедњих 25 година као искључиви кривац за све лоше што се дешавало путем разних медија широм свијета означавани су само Срби.

Посљедњи, али веома значајан случај, је емисија емитована на цијењеном каналу Национална географија коју води чувени холивудски глумац Морган Фримен. У емисији је приказала прича о нама, а у њој су Срби опет приказани као крвници овог дијела Европе.

Ко год да је идејни творац те приче, не мисли добро "обичном народу" у овој земљи. Без обзира на вјеру и националност.

Овакве и сличне емисије, изјаве и филмови о БиХ одговарају само онима који имају још незавршених послова овдје и који желе да историју пишу како њима одговара.

Истина је да је на овом дијелу Балкана био рат. Истина је да су многе мајке остале без дјеце, али и бројна дјеца без својих родитеља. Истина је да треба да дамо све од себе да они који су починили злочине и одговарају за то, а нико нема право да каже да су сви страдали од српске руке. Јер то није истина.

"Прича о нама" је очигледно само још један у низу покушаја да се једнострано прикажу приче и сјећања на рат у БиХ, али то не смије да остане без снажне реакције са српске стране, поготово када се има у виду то да је ријеч о документарној емисији угледног канала. Приче о нама, ако већ желе да их праве и пласирају, треба да буду објективне и да иду у правцу коначне истине и правде за све жртве.

Са оваквим емисијама, у којима прича само једна страна, јасно је да нам неће бити боље јер небулозе свјетских размјера нису никоме донијеле ништа добро.

Крајње је вријеме да се стане са изјавама које иду у правцу повратка у болан крај прошлог вијека и да се крене са онима који иду у правцу стварног помирења и изградње боље будућности за све у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана