Документа на чекању

Драгана Орловић

Када би се организовало неко такмичење у немарности, становници БиХ би убједљиво били шампиони. Савладали би сваку конкуренцију и веома лако извојевали побједу у неажурности, што гарантује податак да је у БиХ више од милион докумената који тренутно чекају на замјену.

Без сумње, без докумената - побједа загарантована.

Ни апели центара јавне безбједности, а ни осталих надлежних у овој области нису уродили плодом, јер према подацима Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ има више од милион докумената којима је истекао рок важења.

Укупно 211.984 личне карте, 206.404 возачке дозволе и више од пола милиона, или да будемо прецизни, 592.492 пасоша је истекло, а није замијењено.

Највећи градови и општине, логично са највећим бројем неважећих докумената.

Становници очигледно одгађају замјену личних докумената и вјероватно нико од њих не размишља да овај проблем и немарност може да има и безбједносни аспект, јер се та документа могу употријебити на црно.

Не размишљају ни о томе да ће мјесеци који предстоје донијети огромне гужве на шалтерима, када ће сатима и данима стајати у редовима жалећи се како дуго чекају на личну карту и возачку дозволу.

Ништа чудно.     

Наши људи навикли су да по обичају рјешавају све у посљедњем моменту. Реагују тек када им "неко други" осујети планове, па чак и када је у питању замјена документа.

У стању су да тада криве гужве, систем и шалтере, а посебно људе иза шалтера. Себе наравно не, јер нису они криви што нису имали времена да на вријеме замјене документа.

И тако све се онда своди на чињеницу да ефикасна рјешења за неажурност не постоје.

Апели и савјети очигледно не помажу.

Једино што би било продуктивно су казне, које би свакако требало да буду строже, бар за оне који шетају без личне карте…*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана