Доктор за СДС

Дарко Момић

Послије вишемјесечног, а није погрешно рећи ни вишегодишњег тумбања унутар СДС-а, прије четири дана се на сједници Главног одбора ове странке у Источном Сарајеву десило нешто што је у први мах изазвало поприлично изненађење. Главни одбор је једногласно одбио званичну понуду лидера СНСД-а Милорада Додика да СДС заједно са његовом странком формира власт на нивоу БиХ.

Да одмах разјаснимо, није изненађење то што је понуда одбијена, јер су то очекивали и политички лаици, али јесте изненађење што су утихнули појединци из врха СДС-а који су, колико до јуче, отворено заговарали велику коалицију, иако им је са свих страна поручивано да ни у овом и оваквом СДС-у ипак нису остале само политичке самоубице и бескарактерни ликови жељни власти по сваку цијену. Додуше, није да нема и таквих, али већина се углавном већ скрасила у некој од владајућих политичких група(ција).

Дакле, то једногласје у СДС-у јесте изненадило многе, поготово неупућене, али је било јако пристојно и исто толико значајно када је из СНСД-а стигла порука да поштују одлуку СДС-а, без обзира на то што су очекивали да ће Република Српска у Сарајеву да наступа у једнообразној опреми. Наравно да су се нашли и злобни ликови који су СДС одмах оптужили за недостатак храбрости, као и они који су у једногласности СДС-а видјели једноумље и недостатак демократије, заборављајући при томе да се ни у једној политичкој партији у Српској, па ни у оној из које они долазе, одлуке не доносе на другачији начин, при чему то нико не назива једноумљем. Али добро, неко прима плату и друге бенефите за то да пљује по политичким противницима и то ће увијек бити тако.

Оно што је за највећу опозициону странку у Српској много важније од једногласног одбијања понуде СНСД-а је једногласна подршка коју је на сједници добио предсједник Главног одбора и начелник Теслића Милан Миличевић. Аплауз чланова Главног одбора практично га је лансирао као најозбиљнијег кандидата за мјесто предсједника ове странке које изворни СДС-овци, поготово из Источног Сарајева, без имало претјеривања, доживљавају једнако важним као и функцију предсједника Републике Српске.

Иако се актуелни предсједник Вукота Говедарица још није изјаснио да ли ће у трку за лидерску фотељу, актуелни предсједник Главног одбора Милан Миличевић, који такође још није јавно рекао да ли има амбицију да засједне у врућу фотељу шефа СДС-а, има једну велику предност уколико одлучи да се кандидује.

А то је чињеница да је СДС-у најбоље ишло када га је водио доктор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана