“Договорићемо се”

Ведрана Кулага Симић

БиХ на својим леђима носи велики терет, а актуелна политичка ситуација, која траје деценијама, један је од кључних фактора који свакодневно чини све што је у његовој моћи да то бреме само расте. Изборно законодавство само је дјелић тога.

Политички лидери годинама не успијевају да се помјере са мртве тачке, када је ријеч о пријеко потребним измјенама закона који се односе изборе, а низ критика је одавно подужи. И то с правом.

Истина је да су прије неколико година чланови једне интерресорне радне групе успјели да усагласе одређене промјене, али су се оне односиле махом на козметичке измјене, док је суштина остала нетакнута.

Цијели свијет је, сасвим сигурно, упознат са проблемима које БиХ има у тој области, посебно имајући у виду неспровођење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету “Сејдић и Финци против БиХ”, а која је требало да буде спроведена у дјело још прије готово деценију. Али још није. Један од кључних разлога за такво стање јесте што она захтијева отварање Устава БиХ, а када је тај посао у питању, увијек влада бојазан да би се тиме отворила и нека друга питања за која се траже измјене Устава, а о којима ни након деценија преговора нема сагласности.

Међутим, у цијелој причи о измјени па чак потреби доношење новог закона који ће третирати изборне процесе у БиХ јасно је само да су сви сагласни да се то треба радити и да су сви оптимисти, али да ни педаљ нису одмакли.

То у изјавама потврђују и они који су били политичке и стручне машинерије и који су провели сате и сате на састанцима, али безуспјешно. Готово сваки од њих је започињао изјаве оптимизма да би могао да буде постигнут неки помак и завршавао оптимизмом “да су се договорили да ће се договорити”.

Пуно питања из изборног законодавства је на столу и, по свему судећи, тако ће и остати још неко вријеме, али је и питање колико тако још може.

Пред сваке изборе, а у БиХ су често, посегне се за овим проблемом и не буде ништа, осим незадовољства на свим странама, мада питање је колико појединима и одговара овакво стање.

Добар дио бирача у БиХ, с друге стране, редовно испуњава своју дужност, а тако ће вјероватно бити и ове године у новембру. Изаћи ће и дати свој глас онима за које сматрају да могу да учине највише за општину или град гдје живе и раде. Они ће, као и сваки пут, испунити своју обавезу, а отворено питање је колико ће њихови представници на свим нивоима власти испунити своју.

И бирачи су свјесни да се о измјенама Изборног закона одавно прича. Да је било неких покушаја, али да нису уродили плодом те да је потребно да се о овоме озбиљно поприча, а не упорно минирају договори и траже начини да се некоме (другим народима) подметне нога.

Многи чекају да чују “договорили смо се”, а не “договорили смо се да ћемо се договорити/договарати у наредном периоду” и “на добром смо путу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана