Договори и критике

Жељка Домазет

Да у овој земљи свако вуче на своју страну показао је и доказао састанак који су одржали званичници Српске Милорад Додик и Жељка Цвијановић са предсједавајућима Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем и Савјета министара Денисом Звиздићем те премијером ФБиХ Фадилом Новалићем.

Мјесецима се играло на преваре и око механизма координације и око писма намјере за аранжман са ММФ-ом, као и око других бројних питања, али није се ишло никуда јер се, наравно, на преварама и уцјенама не гради ништа што би могло добра донијети било коме.

Објављивана су и усвајана којекаква документа и стратегије, планови и различите ујдурме и то без сагласности Српске и њених званичника, али како је Устав ове земље јасан и недвосмислен, све што је на тај начин спаковано, падало је у воду. Тако је било и са Споразумом о стабилизацији и придруживању, пописом, механизмом координације, аранжманом са ММФ-ом и иним документима. За све то вријеме сви су тражили састанке, прије свега Додика и Изетбеговића, договоре и сарадњу.

Сада када су званичници РС документа која се тичу ове земље вратили на прави колосијек гдје Српска мора и треба да се пита и када се испоштује уставна структура ове земље, када се кренуло у договарање и уважавање наново су услиједиле салве оптужби и критика.

Једни тврде да је Изетбеговић потписао капитулацију, други да је изневјерен договор, трећи се жале да не знају шта стоји у документу, али опет критикују... Има и оних којима је засметало мјесто састанка, јер ето није требало да се ту одржи.

Да су најгласнији они који су понајмање учинили да до било каквог договора дође, јасно је већ одавно. А народ одавно говори да договор кућу гради а подметања и уцјене је само разграђују.

Било како било ова земља ће се спасити једино ако се буде разговарало и преговарало и при томе поштовала њена уставна структура, званични представници институција Српске, ФБиХ и других нивоа без било чијег подметања и уцјена. У противном, неће јој помоћи ни Нојева барка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана