Договор кућу не гради

Дарко Момић

Лидер СДА Бакир Изетбеговић уз подршку, по наговору или по налогу бошњачког политичко-обавјештајног врха најавио је прије петнаестак дана апелацију према Уставном суду БиХ са захтјевом да буде преиспитана уставност имена Републике Српске.

Потпуно логично и очекивано добио је јединствен политички одговор из Републике Српске у виду заједничког става свих српских политичких партија којим је таква иницијатива одбачена као антиуставна, антидејтонска и као директан удар на суверенитет и интегритет БиХ. (Високом представнику се штуца кад чује суверенитет и интегритет БиХ).

Лидери свих странака са сједиштем у Српској послије састанка који је сазвао најјачи међу њима и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик закључили су да ће “уколико СДА поднесе апелацију тражити сазивање посебне сједнице Народне скупштине РС на којој би требало да буде донесен став о будућем статусу Српске и дјеловању њених политичких представника у власти на државном нивоу”. (Референдуму се штуца кад чује будући статус Српске).

Послије тога је још неколико дана трајало препуцавање на линији Бањалука - Сарајево, а потом услиједио одлазак чланова Предсједништва БиХ у сједиште Европске уније. Из Брисела су послали накарадну слику са подигнутим ногавицама и укосо свезаним краватама, која је најбоље показала слику БиХ, а уз слику су стигле поруке о потреби суживота и одлучности да се ради заједно. (Свима у БиХ је више мука кад чују суживот).

Истовремено када су из Брисела стизале накарадне слике и поруке о одлучности да се ради заједно, почело је српско препуцавање у Народној скупштини РС да ли треба или не треба смијенити потпредсједника парламента и функционера СДА Сенада Братића. Нису се ПДП и СНСД честито ни посвађали у скупштини, а Извршни комитет најјаче српске странке упутио је нови позив за заједничко дјеловање свих српских странака на нивоу БиХ. Помало изненађујуће, али добили су позитивне одговоре из врха опозиционих странака. (Већина у РС умире од смијеха кад чује опозиционе странке).

И тако, док се Срби договарају како да заједнички врше власт на нивоу БиХ, Бошњаци се договарају како да Републици Српској укину рођендан, а потом и име. У прилог томе иду и информације о перфидном плану по којем ће СДА одустати од апелације пред Уставним судом БиХ, али ће подржати Бошњаке у масовном подношењу тужби против Српске са истим циљем, само пред другим судом - Европским судом за људска права у Стразбуру. (А од овога се већ повраћа свима који су чули за Сејдића и Финција).

А Србима се шаље јасна порука да договор кућу не гради. Кућу на нивоу БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана