Добровољачка

Жељка Домазет

Прије 22 године наоружани ратници ратног Сарајева побили су војнике ЈНА, који су се мирно, уз договор и пред очима међународне заједнице, уз обезбјеђење UNPROFOR-а повлачили из овог града.

Породице убијених, рањени, заробљени - жртве овог злочина ни након више од двије деценије нису дочекали правду. Злочинцима никада нико није судио.

Већ неколико година породице, преживјели и колеге недужних војника долазе у Сарајево, пале свијеће и полажу цвијеће на мјесту злочина, на којем је, са смрћу недужне младости, сахрањена и правда.

Правосудне институције БиХ, које су на овај или онај начин третирале овај ратни злочин, чиниле су све да се он не разјасни и не расвијетли до краја. Најлицемјернији потез у цијелој овој лицемјерној игри правосуђа учинио је страни тужилац Џуд Романо, који је прије двије године обуставио истрагу о Добровољачкој без икаквог ваљаног и утемељеног образложења.

С друге стране, на приговор из Републике Српске о таквом Романовом потезу, Тужилаштво БиХ до данас је остало без одговора, глуво и нијемо. На тај начин и таквим потезима су и Романо и Тужилаштво БиХ починили још један накнадни злочин над страдалим људима и њиховим породицама, које упорно траже само једно - да злочин буде кажњен.

Страшно је и то да данас, након готово двије деценије откако су престали ратни сукоби, породице страдалих уз велике мјере обезбјеђења долазе на мјесто страдања, да положе цвијеће и запале свијеће. Све морају да заврше без великог задржавања и да се, не сачекавши да запаљене свијеће догоре, враћају назад у Источно Сарајево, да одрже помен и присуствују парастосу за њихове најмилије.

У цијелој тој лицемјерној игри из године у годину у том истом граду у којем су звјерски побијени недужни људи иза леђа полиције узвикују се увреде и покличи злочинаца и њихових сљедбеника, који мирно и данас шетају увјерени да их упорно штите и Тужилаштво и Суд ове земље, у којој је праведност и правда одавно рекла збогом свим начелима на којима треба да опстане.

Све дотле док у овој земљи тас правде не буде једнак према свима и док се свако мјесто страдања не буде једнако обиљежавало, без страха и било каквих провокација, БиХ ће бити дубоко подијељена и без јасне перспективе и напретка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана