Добровољачка

Жељка Домазет

Да је БиХ још увијек дубоко подијељена земља утонула у дебели мрак најбоље свједоче инциденти који су се десили у Добровољачкој улици у Сарајеву, гдје се обиљежавала двадесета годишњица убиства недужних војника, који су у тој улици на звјерски начин побијени као глинени голубови. Уцвијељене мајке, сестре, родбина и преживјели свједоци, који су јуче дошли само да положе цвијеће и запале свијеће, на најбруталнији начин су извријеђани и извикани. Захваљујући великом обезбјеђењу и присебности припадника полиције избјегнут је сукоб и трагедија већих размјера.

Очигледно изманипулисана руља која је у стању уцвијељеној мајци псовати мртвог сина и све рођене, погинуле, мртве и живе јасан је сигнал да ће се народи у овој земљи тешко помирити. Тешко ће се Бошњаци у овој ојађеној држави и мраку коначно суочити са истином. Aко у главном граду БиХ они који су изгубили своје најмилије не могу на мјесту страдања ни 20 година од трагедије мирно и без провокација, увреда и понижења запалити свијећу и положити бијелу ружу, као симбол невиности и младости, онда је сасвим сигурно да се овај град заувијек поздравио са могућношћу да га сви једнако признају као своју престоницу.

Није чудно стога што човјек који је преживио масакр у Добровољачкој са жаљењем каже да данас, 20 година послије стравичних убистава недужних војника и цивила, осјећа већу горчину од оне какву је осјећао док се мирно кретао у колони и само захваљујући срећи и божијем чуду преживио.

С разлогом уцвијељене мајке, сестре, очеви и браћа послије свега што су доживјели у Сарајеву, само зато што не могу и не желе да забораве своје жртве, кажу како овај град и послије двије деценије шаље ратнохушкачке крикове и како у њему нема мјеста за Србе и њихове жртве, помене и свијеће. Због свега што се дешавало јуче у Сарајеву очигледно је да је дио свијећа горио не само за младиће, који су изубили животе, него и за покопану и убијену БиХ, коју неки на силу хоће да оживе и у коју још увијек вјерују.

Сарајевски мрак, који се и даље не диже са некадашње Добровољачке улице, и даље одговара онима који у том мраку желе да остану њихова дјела. Aли треба да знају да у земљи која тежи суживоту свих њених становника, без обзира на то којој вјери или нацији припадали, не смије да буде мрачних кутака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана