Добровољачка улица

Сандра Милетић
Добровољачка улица

Породице, родбина и пријатељи војника ЈНA који су прије 18 година настрадали у Добровољачкој улици у Сарајеву, коначно су запалили свијеће и положили цвијеће на мјесту злочина.

Обиљежили су они мирно и достојанствено још једну годишњицу од страдања својих најмилијих.

Око овог догађаја протеклих дана дигла се велика медијска прашина, уз салве негодовања у Сарајеву. У Сарајеву су на све начине покушавали да овај скуп спријече, негирајући да је злочина уопште било, а није било искључено ни то да дође до инцидента током обиљежавања.

Иако инцидената, срећом, није било, помен коме су присуствовали и званичници РС, одржан је уз јако полицијско обезбјеђење јер су се на истом мјесту у исто вријеме окупили припадници "зелених беретки" који сматрају да су 2. маја Сарајево одбранили од агресора.

Колона, у којој је родбина страдалих војника ЈНA из Источног Сарајева кренула у Добровољачку улицу да би убијенима послије 18 година одала пошту на мјесту злочина, заустављена је на пола пута, у насељу Враца, гдје је 45 минута чекала да им полиција обезбиједи пролаз и безбједност.

Тако је, на срамоту Сарајева, за паљење свијећа и полагање цвијећа за жртве злочина, за који ни послије толико година још нико није одговарао, 18 година по завршетку рата било потребно до сада невиђено обезбјеђење полиције (која је свој посао, то се мора рећи, урадила одговорно и професионално).

Нису успјеле породице ни да одрже помен на мјесту гдје је било предвиђено полагање цвијећа за жртве у Добровољачкој, јер је ту било око 200 припадника "зелених беретки" који су одбили позив организатора и полиције да се разиђу. Тако су породице жртава положиле цвијеће 150 метара од првобитно предвиђеног мјеста.

Многи су истицали да ће обиљежавање Добровољачке бити тест толеранције за Сарајево. Сви они који су се борили за то да се скуп забрани, који су прикривено или отворено призивали насиље, који и данас неће да схвате да се у Добровољачкој догодио злочин и због којих су породице жртава морале да обезбјеђују полицијске снаге, пали су на том тесту.

A српски народ показао је храброст, када је одлучио да посјети Добровољачку улицу и тужну годишњицу обиљежи на миран и достојанствен начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана