Добродошли у нову реалност

Данијела Бајић

Ако сте се ужељели тетке из Русије, ускоро ћете моћи да је видите а да то није путем скајпа или вајбера. Од средине септембра биће јој омогућен улазак у БиХ и Републику Српску, додуше уз одређена правила. Реците јој да слободно може да пакује кофере, али да не заборави и негативни тест на корону, стар максимално два дана.

Ако се буде жалила реците јој да није изузетак јер правила не важе само за руске тетке, већ за све стране држављане које убудуће, било којим поводом, пут понесе у БиХ. То се, између осталог, односи на све земље ЕУ, али и грађане Турске, САД-а, Русије и Кине.  

Једнаки услови за све, то је мото који су тројац Тегелтија-Вишковић-Новалић у сриједу у Сарајеву усагласили као најлогичнији, а тиче се уласка страних држављана у БиХ.

Мото вам не ферцера баш најбоље, одмах у старту узвраћају им ритерн скептици, јер ћемо и даље гледати кроз прсте путницима из најближих комшијских земљама који и даље имају повлашћен положај када је ријеч о уласку. А и они су потенцијално ризични случајеви, зар не?

Ако занемаримо тај сегмент, одлука о отварању граница је била очекивана. Још од постепеног изласка из ванредног стања, укидања полицијског часа, повратка на посао, отварања кафића и фризерских салона грађанима се константно намеће парола нове реалности.

Она је, по свему судећи, промјењива, а зависи понајвише од понашања вируса и нас самих, наравно. Тренутно, у “нову реалност” су укључена путешествија са негативним тестовима под мишком и на њих се морамо навикнути, баш као и они који нам долазе у госте, а живе у дијаспори.

“Ја сам се већ навикао”, одговорио ми је недавно познаник који је претходни мјесец неколико пута ишао у иностранство због природе посла, и неколико пута је морао да ради ПЦР тест.

Он је, наравно, изузетак који не потврђује правило. Нисмо имали избора јер се вирус мора зауставити, рећи ће на сав глас они који одлучују. То је здраворазумско и логично оправдање власти широм свијета, али исто тако, сви заједно морају да разумију да се грађани тек привикавају на нова правила, па, ако хоћете, и на додатне трошкове јер нису баш све тетке из Русије добростојеће и немају баш сви на располагању неколико стотина марака мјесечно као мој познаник, и то само за тестирања.        

И још нешто, без обзира на причу о отвореним границама, немојте тетку грлити чим је видите, без обзира на негативни тест. Може проћи и поздрав лактовима и, за сваки случај, држите дистанцу и носите маску. Јер и то је сегмент нове реалности. Бар док нам се не врати она стара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана