Добро дошли у научну фантастику

Данијела Бајић

Имам једног комшију који је “оперисан” од нових технологија.

Релативно је млад, а бојкотује чак и мобилне телефоне. Већ кроз двије-три са њим одмах да до знања да нема ни “Фејсбук” ни “Инстаграм”, да дневне новине купује на киоску и да презире портале. Једна чудна и прилично ријетка сорта. Чак и за наше, у информатичком и технолошком смислу, још увијек транзиционо подручје. И како сад њему објаснити да више не треба да чека у реду за печат у Фонду здравственог осигурања, да ће упутнице и рецепти ићи онлајн јер ће све бити увезано? Тешко. Али од нечега се мора кренути, макар то била утјешна претпоставка да је комшија само изузетак.

Глобална експанзија “паметних градова” и увезивања свих друштвених сегмената кроз апликације и рачунарске системе заживјела је одавно и ми сад треба да хватамо замах и да бар покушамо стићи нове свјетске техно-трендове.

Не тако давно ми је неко, пун утисака након повратка из Кине, испричао на десетине прича које су, поредећи их са онима из ових крајева, личиле више на научну фантастику него на приче из стварног живота.

Замислите данас ситуацију да, било гдје у Српској, помоћу апликације пронађете вама најближи и најјефтинији такси, и обичним кликом га позовете тачно на локацију гдје се налазите. Без телефонских позива, без диспечера и свима иритантног “тренутно немамо слободно возило” одговора. Или ситуацију да, када неко прође кроз црвено или направи било који други саобраћајни прекршај, полиција у истом моменту са банковног рачуна скине износ за плаћање казне. Или да у свакодневном животу уопште не користите физички новац, чак ни банковне картице, него да плаћање “завршавате” телефоном.

Та будућност је ту, свидјело се то неком или не, због технофобије или страха од заштите личних података. Чак и не морамо да идемо толико далеко како бисмо увидјели да је са електронским картицама или онлајн фискализацијом тек одврнута славина. Неке скандинавске земље су омогућиле грађанима да могу путем онлајн апликације да продуже возачке дозволе, личне карте и пасоше. Међутим, одврнута славина не значи и моменталну трансформацију нације којој је својеврсни “стил живота” шетња од шалтера до шалтера у ону која једним кликом рјешава ствар. Треба да будемо свјесни да једна таква метаморфоза и те како кошта. А додатно вријеме ћемо потрошити у едукацији, јер није баш једноставно објаснити свим људима зашто је боље нешто ново од оног старог, већ опробаног (Шифра: комшија).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана