Добро дошла, 2021. годино!

Ведрана Кулага Симић

Претпразнично вријеме. Окићене јелке сијају, али ипак преовладава неко сивило. Не због временских прилика и не само напољу, већ и изнутра. У многим душама широм Српске и планете.

Тешка, претешка година је иза нас. Неки су је чак упоређивали са оним данима када се одлазило са кућних прагова на прве линије фронта, и док је увијек у подсвијести тињала она мисао да је то можда посљедњи сусрет са ближњима. И загрљај. Тај осјећај топлине, љубави, среће, задовољства. Једном ријечју - живота. Све то нам је “ковид 19” успио да пољуља, а некима, нажалост, и сруши од прољећа па наовамо.

Вирус корона “завладао” је свијетом. Унио немир, донио маске и дистанцу. Ријетко су нам се видјели осмијеси и срећа, а још рјеђе смо грлили оне које највише волимо. Не јер нам не значе као некад прије, већ у жељи да их грлимо што дуже када једном све ово буде иза нас. 

Често смо стрепили за животе својих чланова породице, кумова, пријатеља, ма свих, јер корона није бирала. Нападала је и још напада немилосрдно. Јако, као да не мисли никада да оде. Као да јој је лијепо и овдје и свуда гдје се појавила. Као да је није доста било. Као да нам је драг гост, а не најгори непријатељ. 

Борба за животе обиљеживала је годину чији смо крај једва дочекали, у нади да ће ова нова што долази бити много боља, безбједнија, успјешнија и надасве нормалнија, а не проклета као ова коју лагано шаљемо у историју јер не можемо да је избришемо.

И док и данас има оних који се смију и просипају приче да је ово лаж, заблуда, нека нова игра у свијету чији смо ситни играчи, нека им живот никада не покаже другу страну истине. Нека не науче на тежи и болнији начин, јер су управо ови дани који су пред нама они у којима је породица на првом мјесту. Због њих морамо бити снажни и одговорни.

Због мајки, очева, браће, сестара, бака и дједова, синова, кћери и свих који су нам драги и чији смо дуги загрљај пожељели морамо бити на висини задатка. На нама је да будемо јачи и истрајнији од “ковида 19”. И ми можемо то! И морамо то! И ми ћемо тај задатак урадити и добити највећу могућу оцјену. И похвалу за храброст. Похвалу за све спасене животе од ове пошасти која је, док смо трепнули, непозвана дошла и вријеме јој је да иде. Вријеме да у кофере спакује све своје отрове и оде. Једноставно да нестане и да ми пронађемо и добијемо прави лијек у случају да, ипак, не спакује све што је донијела и проширила.

Јер то желимо сви. Доста нам је ове стрепње која је можда, само наизглед, у други план ставила све проблеме и болести са којима се боримо у “нормалним” годинама.

Ипак, несрећна 2020. је “шутнута” с прага, а раширених руку, са дистанце, дочекујемо нову 2021. годину.

Драги наши, желимо вам све најбоље у новој години. И овај пут, пуно здравља. Јер ако будемо здрави, све остало ће доћи. Чувајте се и будите одговорни јер ћете тим гестом усрећити све око себе!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана