Добре иницијативе

Анита Јанковић Речевић
Добре иницијативе

У БиХ је већина ствари негативна и углавном се у јавном простору све своди на непрестану критику. А када се и деси нешто добро, најчешће остане незапажено од стране јавности и сви се, у најмању руку, понашају као да се тако нешто подразумијева.

Иницијатива и потез који никако не би требало да прође испод радара и који је потребно похвалити, без обзира на што је могао бити повучен много раније, је укидање маржи на дио асортимана домаћих произвођача, што би у наредним седмицама требало да доведе до нижих цијена поједине робе у маркетима у Српској. Мјера којој ће се због свеопштег таласа поскупљења и удара инфлације обрадовати бројни потрошачи, нарочито они који једва састављају крај с крајем, јер им и најмања уштеда много значи.

До појефтињења ће, прије свега, доћи захваљујући домаћим произвођачима који су спремни да се у корист шире друштвене заједнице одрекну дијела своје зараде. Они ће одабрати неколико својих производа на које ће обрачунати нула одсто марже, а исто су обећали и поједини трговачки ланци. И то они који су од јуна дио кампање “Друштвено одговорни” у склопу које за дио продајног асортимана нуде акцијске цијене, са нешто смањеном маржом, како би се грађани могли снабдјети по нешто повољнијим условима.

Највећа заслуга за кампању с почетка, али и сада с краја љета припада Министарству трговине и туризма на чију иницијативу су трговци, произвођачи и добављачи сјели за преговарачки сто и договорили се о конкретним потезима.

Да су наставак кампање и већи обухвати неопходни, показују и примјери земаља региона. За снижавањем цијена посегли су Србији и Хрватској јер добар дио становништва не може поднијети ударе инфлације. И сами трговци су се више пута уназад годину дана сагласили да не прође ни седмица без налога за промјену цјеновника. И то не за један производ, већ за већину асортимана. Да ствар буде гора, цијене нису непримјетно расле фенинг по фенинг. Поједини производи су преко ноћи постајали скупљи за 30, 40 па и 50 одсто па је постало нормално да из маркета изнесете двије омање врећице за које сте на каси оставили 100 марака.  

Ситуацију када дивљају цијене, како на домаћем, тако и на страном тржишту, без сумње су поједини произвођачи, трговци и дистрибутери искористили за стицање екстрапрофита, што и показују њихови извјештаји о раду будући да нико од њих није пословао у минусу.

Надлежни у БиХ, као помоћ становништву за превазилажење кризе, свашта су обећавали, како прошле, тако и ове године, али ниједно обећање нису испунили. Почевши од најосновнијег, нижих акциза на гориво. Управо из тог разлога потез Министарства трговине и ресорног министра заслужује похвалу јер су једни од ријетких који у кризним временима мисле на обичног човјека.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана