Добојски послови

Слободан Пухало
Добојски послови

Добојски Центар за хуману политику је на адресу Окружног тужилаштва у Добоју послао више пријава за злоупотребу службеног положаја против начелника општине Обрена Петровића који је, тврде у центру, оштетио општину Добој за више од тридесет милиона марака.

Ријеч је о доношењу више штетних одлука из области размјене непокретности, коришћења права прече куповине, намјештања јавних набавки, додјели грађевинског земљишта...

Центар тврди да су лица из врха локалне структуре у протекле двије године организовала "куповину избора" путем подмићивања и извршавањем других кривичних дјела против изборних права за шта је у 2008. години употријебљено више од десет милиона марака јавног новца.

Отуда и није никакво чудо да је тешко наћи коју "шушку" за крпљење рупа по добојским улицама, да је зимус општина Добој била највећи дужник "Топлани", да је буџетски дефицит све већи...

Опозиција на то у свакој прилици скреће пажњу носиоцима локалне власти, али то не пије воде.

Сигурни у своју скупштинску већину, која се није промијенила ни послије формирања Клуба одборника за Добој, остварују своје циљеве па макар они не били у складу са важећим одлукама и прописима, па ни са појединим законима. A о штети која је нанесена "обичним" грађанима Добија не треба ни говорити.

Узалуд опозиција критикује начелника општине Петровића, за којег независни одборник Синиша Марић на сједници у четвртак рече да је "био на двије и по од укупно петнаест сједница, јер нема обавезу да им присуствује нити да подноси било коме било какав извјештај".

Тврди Марић и да се на Скупштину гурају само одлуке које треба, "како смо чули од колега одборника, да задовоље неки лични интерес".

Ништа се практично не ради на томе да се повећа прикупљање средстава у општински буџет који је све тањи. A када се нешто на плану домаћинског пословања и учини, то буде занемарљиво.

Такав је случај, рецимо и са најновијим смањењем одборничких накнада које су и послије тог смањења највеће у БиХ.

Тако је било и када је начелник општине донио одлуку о распродаји аутомобила (ратосиљао се само три), па је добојски возни парк са шеснаест четвороточкаша и даље најбројнији од свих општина у БиХ.

Питање је само до када ће тако бити? И ко ће томе коначно да стане украј?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана