Добојске страхоте

Слободан Пухало
Добојске страхоте

Добој је ових дана у жижи интересовања јавности, нажалост не лијепим поводом. Послије шокантног открића у добојској Гимназији "Јован Дучић", јавност је шокирала и вијест да је деветнаестогодишњи младић покушао да силује шездесетдвогодишњу комшиницу.

Провалио је у њену кућу, напао је, али старица се није дала, па се одбранила ножем и оставила крвав траг на његовим леђима. Полиција је на вријеме стигла и ухапсила младића, који ће одговарати за ово недјело.

Случај у гимназији "Јован Дучић" оставио је дубок и до сада невиђен траг у њеној историји дужој шест и по деценија.

Хапшење професора географије Петра Шарчевића, који је у пратњи полицијских инспектора одведен практично са часа, бацио је на ову најстарију и најреномиранију средњошколску установу не само у Добоју, већ и у цијелом његовом региону, велику сјенку. Привођење професора који је имао сексуалне односе са ученицом добојске Гимназије, био је у најмању руку непријатан чин за све запослене у овом колективу, али и за све ученике који су тада били на настави.

Многима је у том тренутку пао камен са срца, јер је напокон окончало нешто што је очигледно дуго трајало, а на шта ни професори, ни ђаци, а ни полиција нису реаговали. A морали су.

A шушкало се по школским ходницима, вјероватно и у зборници, али и у читавом граду, да у Гимназији ради један професор, омиљен међу ученицима, који на нимало педагошки начин исказује своје симпатије према неким дјевојчицама из школских клупа. Све се, по свему судећи, сводило на "рекла - казала",  јер  никад о томе у овој установи није озбиљно разговарано.

На томе је и остало све до уторка, када је истина изашла на видјело.

Чињеница да је професор ухапшен и да је Основни суд у Добоју подржао приједлог Тужилаштва да се Шарчевићу одреди једномјесечни притвор, говори о томе да приче о професору који одржава сексуалне односе са ученицама нису биле безазлене или оговарачке. Напротив, забрињавајуће су.

Забрињавајуће за све оне који свакодневно своју дјецу препуштају људима, који би требало да их уче да постану људи. Забрињавајуће за читаво друштво, које је о овом случају све знало, причало, посматрало и ћутало.

Без обзира на то какав епилог ових случајева био, јасно је једно: многи су пали на испиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана