Добојска несрећа

Ведрана Кулага Симић

Добој је град страдалник. Поплављене су зграде, куће, аутомобили, а људи су остали без игдје ичега. Вода је однијела све са собом, али и оставила многе ствари које тек сада извиру на површину.

Свима је више него јасно да ће бити потребно више година да Добој поново стане на ноге, али и да за то треба много стрпљења, новца, као и одговорности институција власти, почев од локалних.

Грешка је, како се чини, направљена у старту санације и обнове. И то у градској Скупштини, која је, док хиљаде Добојлија траже помоћ за оно најосновније, дала "зелено свјетло" за то да се више од 1,3 милиона марака стави у џепове локалних превозника блиских тамошњој власти.

Да ствар буде гора, међу власницима фирми су и два одборника у добојској Скупштини, а да све буде још горе, постоје оправдане сумње у то да су они којима је одобрен новац имали капацитета да ураде све за шта им се захваљује и додјељује новчана награда.

Другим ријечима, тешко да су оним чиме располажу могли да ураде посао за који би требало да буду дебело плаћени.

Одлука добојских власти је за рубрику "вјеровали или не", у вријеме када се на све начине покушава помоћи становницима не само Добоја, него и осталих општина које је похарала вода у мају.

Одлука је у најмању руку срамотна. Јер шта друго рећи када се на сједници одржаној одмах послије поплава изгласа одлука да се фирми која је блиска градоначелнику (неки би рекли и "најтраженијој" особи првих дана катастрофе) даје пола милиона марака, а да у исто то вријеме десетине и више људи чека хуманитарну помоћ у редовима?

Социјалисти у градској Скупштини су најавили да ће затражити да се испита одлука о одобравању 1,3 милиона КМ превозницима. Неки други су већ допунили и пријаве против градоначелника Обрена Петровића због сумње да је злоупотријебио положај приликом исплате новца фирмама за превенцију, отклањање опасности и санацију штете.

Правда се мора вратити у Добој. И док мучне слике потопљеног града још подсјећају на мај, дани који су пред нама треба да дају одговор на питање да ли је вода однијела и морал појединаца из Добоја, ако су га икада и имали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана