Добој у дужничком ропству

Дијана Дујић

Таман када смо помислили да је са деветим кредитом од два милиона марака Добој завршио са задужењима, бар у блиској будућности, стигло је ново.

Овога пута Добој подиже 26 милиона марака како би отплатио раније узете кредите. Овим је Добој, који је био већ добро заглибио у дужничко ропство, своју позицију у томе зацементирао!

Руководство овог града на све начине покушава да закамуфлира тешку ситуацију у којој се налазе и све покрије новим задужењима. Ситуација уопште није сјајна: радницима Административне службе, функционерима, те директорима јавних установа и предузећа плате ће бити смањене за десет, односно 15 одсто. Смањење плата нису избјегли ни одборници, којима се други пут за неколико мјесеци смањују паушали. И ту није крај.

Прије неколико мјесеци одборници су усвојили и највећу пореску стопу на непокретности. У прошлој години имали смо најмању у висини од 0,06 одсто, а ове године Добојлијама је повећана пореска стопа за 800 одсто. Сви ти потези имају један циљ, боље пуњење буџета, а ако то не успије, сигурно ће се наћи и неки кредит.

Да се не ради о добром рјешењу и промишљеном потезу градских отаца, показује примјер из прошле године, када је подигнут кредит од десет милиона марака, али је година свеједно завршена у дефициту од 6,3 милиона марака.

Имали смо кредит од десет милиона и на крају опет дефицит. Сада се опет диже кредит да се отплате ранији, а грађани Добоја у свему овоме с правом питају гдје су ту њихови интереси. Бави ли се ико у овом граду обичним људима и њиховим потребама? Шта вриједи "стабилна политичка ситуација" која до сада никоме није дала хљеба?

Најављени су подстицаји за пољопривреду и запошљавање 300 нових радника у привреди. Шта ће од тога бити, а шта неће, брзо ћемо сазнати.

У ишчекивању "препорода Добоја" грађани треба да смисле, свако по својој вољи, како да се носе са свим тим "мјерама за економску стабилизацију".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана