Добитници и губитници

Вељко Зељковић

Прођоше још једни избори у БиХ. Једни су се радовали, други туговали. Једни су славодобитнички пјевали Луисове пјесме, а други “ударили” по кукњави.

У Савезу независних социјалдемократа више него задовољни. Њихови кандидати извојеваше убједљиве побједе на свим фронтовима. И то без фото-финиша, који су неки очекивали. Формираће власт у Републици Српској, а без њих то неће моћи ни на нивоу БиХ.

Резултатима могу бити задовољни и у Демократском народном савезу, али и Социјалистичкој партији, због раста у броју освојених мандата у односу на прошле изборе. У ДНС-у се надају да би могли добити и премијерску фотељу, иако “уцјењивачки капитал” којим располажу није довољан да би се и упустили у такву врсту политичке авантуре.

Иако су претрпјели пораз, и у Савезу за побједу има задовољних. Иако је њихов кандидат за српског члана Предсједништва БиХ Младен Иванић “одуван” у двобоју, у Партији демократског прогреса имају разлога да буду колико-толико задовољни јер освојише један мандат више за НСРС. Добар изборни резултат остварили су у Бањалуци, која је у посљедња два наврата била прави бастион гласова СНСД-а.

У ПДП-у “добише” и Драшка Станивуковића, који је иза себе оставио и фаворизоване попут Игора Црнатка. Овај младић је показао како се само радом на терену и сталним контактом са грађанима може доћи до резултата. Иако је млад, показао је више политичке зрелости него неке његове старије колеге.

И сви су након ових избора нешто добили. Мање или више. Само је Српска демократска странка изгубила све. Баш све!

Изгубили су изборе. Изгубили су идентитет. Чланство. Савез с осталим странкама им није донио ништа. Апсолутно ништа! Политика “парирања” СНСД-у им се обила о главу, али и помало лежеран однос који су имали по освајању власти у Сарајеву. Вјеровали су да ће власт у Српској сама пасти. Вјеровали су да је армија незадовољних окупљених око “Правде за Давида” довољна критична маса за лагано освајање власти. И прерачунаше се.

Оно што је једино у овом тренутку сигурно јесте да је коначно дошло вријеме да у овој партији подвуку црту. И то дебљу. Да сведу рачун и ријеше се личних сујета и ситних интереса. Тек када одвоји жито од кукоља СДС ће моћи поново изаћи на црту осталима. И то равноправно. Ваљда су из ове лекције нешто и научили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана