Добар и лош

Вељко Зељковић

Малигно је израз који се користи да означи нешто злоћудно и пакосно. А управо је тако Министарство одбране САД у свом недавном извјештају окарактерисало руско присуство на западном Балкану, а прије свега у Српској и Србији.

Малигни руски утицај наводно се, према војним стратезима из Пентагона, најбоље огледа у ставу власти из Бањалуке и Београда да не уђу у НАТО и остану војно неутралне, али и подршци власти из Кремља, како је наведено, сепаратистичком покрету Срба у БиХ са Милорадом Додиком на челу.

Њихов закључак: Амери су добри, а Руси лоши момци.

Ради се о политичкој матрици коју власти из Пентагона још од времена хладног рата пласирају широм свијета. Па и сада, а све због бојазни да би могли изгубити досадашњи утицај на Балкану, на простору који се сматра геостратешки кључним и за “контролу” Европе.

У читавом овом документу једно је ипак истина. Русија, након година борбе саме са собом, вратила се на сцену. И труди се да поврати свој утицај. Па и на Балкану. И ту нема ништа спорно, јер то раде и све остале велике земље.

За разлику од демократске Америке, они то раде путем дипломатије и инвестиција. Уложен је огроман руски новац у рафинерије нафте. Покренут је и пројекат допремања руског гаса.

И шта је онда ту спорно званичницима Пентагона? Шта им је спорно и то што Српска и Србија не желе у НАТО?

Нема Русија ништа са тим, већ управо са њима. Те деведесете, када је на наше просторе истоварено на стотине тона бомби и уранијума, не заборављају се лако.

Такође, Москва никада властима у Београду и Бањалуци није рекла да не улазе у Европску унију.

С друге стране, у рјечнику америчких дипломата најчешће се користе фразе: ултиматум, санкције...

Ко је онда у тој причи лош, а ко добар.

Причају Амери и о српском сепаратизму, те наводној руској подршци тој идеји. Заборављају, међутим, да су управо они подржали албански сепаратизам на Косову и Метохији. Да су подржали и сепаратистичке покрете у бившој нам држави Југославији.

То није учинила Русија. Није ни Кина, већ управо амерички “милосрдни анђели”.

Москва и Пекинг су схватили да се њихови интереси у свијету могу ширити и без бомби, креирања криза и освајачких похода.

Вријеме је и да у Вашингтону то схвате и прихвате, те се окану досадашње булдожер дипломатије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана