Добар дан, почео је рат

Вељко Зељковић

Овим насловом на једном од портала почео ми је дан уз кафу. Иако је пијем горку, ова ми је овај пут имала додатни укус горчине у устима, због саме помисли какав бих наслов могао прочитати наредног дана.

 

Други наслов - цијена гаса на свјетским берзама скочила за невјероватних 35 одсто. Трећи, пшеница је на осмогодишњем максимуму. Четврти, цијена акција у стрмоглавом паду. Пети....

До свега овога је дошло након одлуке Владимира Путина да војску пошаље у самопроглашене републике Доњецк и Луганск, а како би се извршила, према ријечима Путина, “денацификација и демилитаризација ових вјековних руских простора”, које је недавним актом Кремљ и признао.

Значи, дан ми није почео баш добро. Он није био добар ни за ионако крхко финансијско глобално тржиште, које још увијек тражи начин да санира посљедице прекомјерног пандемијског штампања новца и инфлације која достиже деценијске максимуме.

Све полако иде у правцу савршене кризе, која би до темеља могла уздрмати глобални финансијски сектор, али и довести до несташице робе.

Актуелна војна акција Кремља сигурно ће додатно закомпликовати и усложнити тренутну ситуацију, те 2022. учинити годином када ће храна и енергенти сигурно постати луксуз. Што би се рекло, није за свакога.

И не само то, треба очекивати да дође и до прекида у ланцу снабдијевања одређеним врстама робе, а што би опет могло ланчано довести до неког новог раста цијена, па и до то тога да поједине економије, а поготово оне европске, доживе потпуни фијаско.

Чачкали су руску мечку са Запада. Изазивали је и процјењивали који је степен њене толеранције. Иако им је из Москве поручивано да престану са геополитичким играма око Украјине - Брисел, Лондон и Вашингтон су све више прелазили црвену руску линију, са мотом “Борићемо се за Украјину до посљедњег Украјинца”.

Њемачка је одлучила да стопира пуштање у рад руског гасовода “Сјеверни ток 2”. Пријети се разним санкцијама Москви, а притом се заборавља да ће оне огромне посљедице донијети и њима самима, јер нема свјетских произвођача природног гаса који би могли надомјестити руски.

Притом не треба заборавити да је овај енергент један од главних у производњи минералних ђубрива за пољопривреду.

А све је било толико једноставно. Да се сјело и разговарало о споразуму из Минска, до овог вјероватно не би ни дошло.

Жалиће Америка за Доналдом Трампом, а Њемачка за Ангелом Меркел.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана