До када ће Балкан остати Балкан

Вељко Зељковић
До када ће Балкан остати Балкан

Да ли знате колико има држава у Европи? Три! Европска унија, кандидати за Европску унију и БиХ. Ради се о вицу, који вјероватно најбоље илуструје досадашњи однос великог броја европских лидера, али и бриселских званичника према овим нашим просторима. Показало се то, уосталом, и након посљедњег састанка у Бриселу на којем се дискутовало о “европском путу БиХ”.

Тај пут је толико у “припреми” јер, наводно, стално фали нешто од пројектне документације. Ови радови све више личе на Сизифов посао котрљања камена уз брдо. Иако нам говоре како никад ближе нисмо били добијању позивнице за улазак у ову некада перспективну и демократску економско-политичку заједницу, чији су темељи изграђени на европским вриједностима - увијек искрсне неко ново “али”.

“Европљани” једноставно не знају шта ће с нама! У Бриселу би били најсрећнији када би БиХ пристала да буде дио ове заједнице, али фиктивно, те да пристане да буде у неком неосвијетљеном и хладном ходнику. Да прелази из једне у другу чекаоницу, које чине један непрегледни лавиринт.

Да не бисмо којим случајем заспали у тој чекаоници и доживјели једну врсту хипотермије или, пак, одлучили да кренемо неким другим путем, с времена на вријеме нас продрмају, “добронамјерно” запријете, поручујући нам како су они чврсто уз нас те да морамо бити стрпљиви - јер када уђемо у ову заједницу, драстично ћемо поправити стандард. А да бисмо уопште били на листи кандидата за улазак, један од услова је да треба да поправимо стандард. Хм!

Ако се мало осврнемо и погледамо уназад, “Европљани” су одувијек имали један, најблаже речено, маћехински однос према овим просторима. Мутили су воду кад год су били у прилици. И то није од јуче. Увијек су нас гурали ван Европе и односили се као према некаквим губавцима, свјесно и злонамјерно ударајући овим просторима етикету, односно жиг “Балкан”, а онда и “западни Балкан”. Да ли постоји “јужни” или “источни” Балкан?

Да није било рата у Украјини, прича о европском путу БиХ никада не би била отворена. И то је факат! Остали бисмо и даље дио “западног Балкана”. Међутим, због геополитичких околности и прављења неких нових граница у свијету, питање европских интеграција поново је отворено, али су “врата” и даље добро заблиндирана, те се кроз њих гледа само кроз шпијунку. И тако ће и даље остати док САД, европски ментор, не одлуче другачије или док се унутар саме уније не спроведу корјените реформе, на којима инсистирају Француска и Њемачка. Неки чак сматрају да је прича о проширењу ЕУ само прављење алибија за спровођење реформи. У преводу - Балкан би и у будућности могао остати само Балкан!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана