ДНК анализе

Маријана Миљић Бјеловук

Тужилаштво БиХ ништа није урадило поводом једностране одлуке Међународне комисије за нестала лица (ICMP) да измјести ДНК лабораторију и 80.000 биолошких узорака из БиХ у Хаг, иако га је на то обавезао Савјет министара.

Исто тако, када је већ ситуација таква каква јесте, нису дали ни налог лабораторији у Бањалуци да може обављати ДНК анализе како овај посао не би био прекинут.

Једино што конкретно могу да кажу о овом проблему јесте да су без коментара. И тако ће бити и даље, јер неће ни прстом мрднути да би испоштовали закључак Савјета министара БиХ, а камоли да омогуће да се овај посао несметано обавља.

Док су они без коментара, прве посљедице одлуке ICMP-а и нереаговања Тужилаштва се већ примијете, јер није могуће ни започети ДНК анализу посмртних остатака девет особа српске националности које су убијене 1995. године на подручју Возуће.

И у лабораторији у Бањалуци, која би могла без проблема да обави анализу биолошких узорака, не могу ништа да раде јер нису добили налог. А не могу, наравно, да раде на своју руку.

Тако се лошим одлукама и неодговорношћу само додатно продубљује бол породица жртава, јер не знају да ли су можда пронађени њихови најмилији.

Породицама додатну патњу задаје и сам ICMP јер им не враћа њихове биолошке узорке, које су им уступили да би им помогли у идентификацији несталих сродника.

Биолошки узорци, сматрају надлежни, треба да остану у земљи, јер у Заводу за судску медицину РС постоји у потпуности опремљена лабораторија која може да врши идентификације.

Ако ICMP већ и односи лабораторију у Хаг, то не значи да процес идентификације треба да стане макар и на дан, а камоли на неколико мјесеци, како се предвиђа.

Јер од завршетка рата прошло је више од двије деценије, а чланови породица несталих у Српској трагају за више од хиљаду људи. У костурницама се налазе стотине неидентификованих тијела.

Ако имамо у виду чињеницу да је процес тражења и идентификације и када се наводно радило „пуном паром“ био траљав и спор, не треба ни говорити шта ће тек бити ако и у будућности буде прекида и додатних проблема као што су садашњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана