Дједа Мраз

Марина Чигоја
Дједа Мраз

Дједа Мраз поново је протјеран из Сарајева, а захваљујући "чуварима истинских исламских вриједности" сарајевски малишани и ове године биће ускраћени за друштво са дједицом којем се радују сва дјеца на свијету.

Дједа Мраз, за разлику од осталих градова на овој планети у Сарајево није добродошао, па га нема ни на једној градској улици, нема га ни у вртићима.

Разлог? Фетва Исламске заједнице БиХ коју је издала непосредно пред новогодишње празнике, а у којој се наводи да "Дједа Мраз није познат и признат у исламској традицији Бошњака", те се, нарочито "бошњачкој дјеци, овај хришћански симбол покушава наметнути као неутралан лик".

Занимљиво је да се против Дједа Мраза није окренуо ниједан други град у ФБиХ. Претпразнично расположење Дједа Мраз увеличао је тако у Зеници, Бугојну, Мостару, Бихаћу. Изостао је само у Сарајеву.

Aко о томе мало боље размислимо, схватићемо да то и није неко велико изненађење. Логично је да ће Сарајево, које настоји да буде исламски центар, досљедно подржавати и у дјело спроводити "упутства" Исламске заједнице. Па чак и ако је то на штету малишана који ће остати ускраћени за радости које је декица у црвеном годинама прије доносио њиховим родитељима, браћи, сестрама...

Прича о непожељном Дједа Мразу у Сарајеву почела је још деведесетих година када је Aлија Изетбеговић јавно упозорио да "лик Дједа Мраза потиче из хришћанске традиције слављења Божића, те да као такав није примјерен за муслиманску дјецу". Колико универзални лик познат свуда у свијету има везе са Божићем до данас није јасно никоме, осим онима који то на тај начин желе да представе.

Сасвим је јасно да порука коју Сарајево овим потезом шаље нема много везе са самим Дједа Мразом. Сасвим је јасно да се иза тога крију нечији шири интереси и да ће у свему томе највише штете имати управо малишани којима се на најгрубљи начин разбија илузија и нешто што треба да им донесе радост.

Јасно је да је протјеривање Дједа Мраза и његово представљање као хришћанског симбола само још један пут који води до подјела међу становницима БиХ. Неаргументовано тврдећи да Дједа Мраз има везе са хришћанством и да га због тога треба забранити "мултиетничко политичко Сарајево" својој дјеци шаље поруку да је то исто хришћанство погрешно. Толико о суживоту, помирењу и БиХ као држави свих народа који у њој живе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана