Дјечије игре посланика

Маријана Миљић Бјеловук
Дјечије игре посланика

Ја ћу. Не, нећеш ти, већ ћу ја. Не, не, нећеш ти, већ ће мој другар. Ма, какав нећеш ти, већ ће мој колега из клупе. Такве реченице којима се обично служе дјеца у полазак пред школу, па понекад и основци, можемо чути још у Парламенту БиХ.

На тим дјечијим реченицама је, ни мање ни више, запело формирање заједничке комисија оба дома Парламента БиХ, која је требало да усагласи измјена Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ) који би требало да донесе нижу стопу пореза на храну. Такви потези посланика које папрено плаћамо, да нису за плакање, били би смијешни. А никоме у овој ситуацији није до смијеха, осим изгледа овима у Парламенту БиХ. Они се и те како добро забављају. Дјечије граје и смијеха код њих не мањка.

Па када се не могу договорити ко ће бити члан комисије, како ће се договорити у вези са нечим већим, самим законом? Никако. Све је у самом старту било осуђено на пропаст. Али хајде, када је већ најављено на сва звона и све ушло у процедуру, запело је на износу процента, односно да ли ће порез бити пет или нула. Па, како би све то пролонгирано било даље пролонгирано, онда се кренуло у формирање заједничке комисију оба дома Парламента БиХ, која ће рећи колики ће порез на храну бити. Нула или пет? И запе, ни мање ни више, него на саставу комисије.

А код нас, када не знаш шта и како даље, онда формирај комисију, групу или неко друго тијело, које се, као то обично и буде, никада не састане. Њихови резултати равни су нули.

У међувремену, вријеме пролази, стиже љетна пауза и годишњи одмори па онда избори и нико, као ни до сада, неће се бавити стварним проблемима грађана, већ изричито како се што боље пласирати на изборима у октобру. Да се разумијемо, нико се ни до сада није бавио проблемима, али становници су у овој ванредној ситуацији нешто очекивали, неку помоћ, сигнал да политичари, ето, бар мало воде рачуна о стварним проблемима грађана који због инфлације, која гута све пред собом, избацују и оно основно из употребе или набавку своде на минимум.

Таквих проблема немају ови што нам се смију и играју дјечије игре у Парламенту БиХ, а који идућих мјесеци неће ни спавати, наравно не због усаглашавања закона који би донио јефтинију храну, већ окривљивања колега за оно што није урађено или најаве будућих пропалих закона и пројеката да би се што боље котирали на изборима у октобру.

Па, дабогда се котирали онако како сте радили и шта сте урадили. Резултат је раван нули у вези са којом се нисте усагласити. Грађани би управо тај број требало да имају испред себе када буду стављали “икс” крај имена нерадника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана