Дјеца

Драгана Орловић

"Закони" демографије говоре да је једини начин спречавања пада наталитета тај да свака породица има "једно дијете за маму, друго за тату, а треће за државу".

Међутим, ти "закони" се већ дуги низ година "не поштују".

Из године у годину нестају цијела одјељења, а ако се овако настави, ускоро ће и градови.

Све је мање брачних парова у Републици Српској који се одлучују на треће, а камоли четврто дијете, па локалне заједнице једнократним новчаним накнадама настоје да подстичу наталитет.

А ти износи се разликују. Чак и до осам пута, у зависности од тога о којој је општини или граду ријеч. Тако приликом рођења трећег дјетета породице у неким градовима у Републици Српској добијају по 1.200 или 1.000 марака, док су у другима добро "стиснули" кесу и издвајају тек по 150 марака.

Занимљиво је да за лош наталитет нико не криви лошу популациону политику у земљи, већ се лоптица углавном пребацује на породице, па и на "еманциповане жене, које гањају каријеру и немају времена за дјецу", али и мушкарце који све касније и теже ступају у брак.

Ипак, за овај проблем енормних размјера не може да се окриви појединац, а да се занемари улога комплетног друштва, или тачније - систем.

Још је занимљивије то да се искључиво траже кривци, а не рјешења. А умјесто тражења кривца и "трчања укруг", боље би било (и крајње је вријеме за то) објективно сагледати проблем и заједничким снагама потражити адекватно рјешење.

Прогресивни дјечији додаци, разни једнократни породични додаци, плаћено породиљско и родитељско одсуство (које могу да користе оба родитеља), породиљске надокнаде, новчане надокнаде приликом рођења дјетета, подстицајна стамбена и кредитна политика, свеобухватна заштита мајке и дјетета, флексибилно радно вријеме за мајке, олакшице у саобраћају и бонуси приликом куповине - само су неке од мјера социјалног модела које многе земље у свијету већ дуго спроводе уз чврсту подршку влада. Ето рјешења.

Јесте да су и код нас неке од тих мјера на снази, али још недовољно, или боље речено, још у повоју. А ако поменуте мјере успјешно функционишу у другим земљама, не видимо зашто не би могле и код нас. На нама је да макар покушамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана