Дјеца нам се рађала

Милијана Латиновић

Без рађања дјеце ниједан народ на планети нема перспективу, а у борбу за останак и опстанак нације ових дана укључила се и Република Српска.

Негативан природни прираштај са којим се бори већина општина и градова у нашој Републици у којима је број умрлих много већи од броја рођених, коначно је упалио аларм код надлежних у институцијама. Они су напокон одлучно кренули у борбу за наталитет како би се све више колијевки заљуљало, а плач тек рођених беба испунио породилишта.

За пад наталитета углавном кривицу носе сви, од младих који се све рјеђе одлучују на заснивање породице, прибјегавају заједничком животу, а потомство остављају за касније - за неке боље дане, тјешећи се да има времена, до оних који сједе у фотељама и кроје пронаталитетне мјере.

Сигуран посао, солидна плата и стан за већину су предуслов да би се уопште одлучили на склапање брака и формирање породице, због чега жене постају мајке тек у тридесетим годинама.

На прсте се могу избројати парови који одлуче да имају троје, четворо или више дјеце. Умјесто да дјечији смијех испуњава учионице, школе се сваке године затварају.

Судећи према мјерама за повећање наталитета које су званичници представили протеклих дана, треба се надати да ће ова тужна слика ускоро бити обојена веселим бојама.

За очекивање је да ће се убудуће млади много лакше одлучити да стану на “луди камен” и заснују породицу, јер ће од локалних заједница и РС добијати кредит, а дио тог дуга биће им отписан чим добију прво дијете, а цијели износ уколико добију троје дјеце.  Планирано је и да се у догледно вријеме обезбиједи бесплатан вртић за сву дјецу у Српској. Не треба заборавити ни да је Влада РС увела накнаду за незапослене мајке, што је такође веома значајна мјера у јачању наталитета.

У промоцију наталитета ових дана укључили су се сви, од љекара до припадника седме силе. За више беба у Републици Српској на Градском стадиону у Бањалуци заиграли су и фудбалски асови београдске Црвене звезде и бањалучког Борца. Све њих у хуманој мисији на фудбалском терену окупила је Фондација “Дјеца нам се рађала” која је основана у циљу промоције наталитета. Судећи према пуним трибинама са којих су се ориле навијачке пјесме, значај ове акције препознали су и грађани.

Свим наведеним потезима Српска је очигледно ријешила да одлучно каже “стоп” бијелој куги. Крајње је вријеме да аларм зазвони и код младих без којих нема ширења потомства како би на сваком ћошку Српске у годинама које долазе одјекивали дјечији смјех и граја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана