Дјеца модерног доба

Драгана Орловић

Некада су дјевојчице скупљале салвете, играле се луткама, док су дјечаци возили бицикл и трчали за лоптом. Данас је таквих дјечака и дјевојчица све мање и мање.

Стигле су неке нове генерације, неки нови клинци.

Они имају савремене мобилне телефоне, лаптопе и рачунаре. Корисници су свих друштвених мрежа и у тајне интернета боље су упознати него пола моје генерације.

Ипак, проблем је чињеница да поједини од њих често заборављају да су дјеца и да су као малољетници изложени разним опасностима на интернету. И не слуте какве се све замке крију на многим друштвеним мрежама, којима слијепо вјерују и које су неријетко цијели њихов живот. Безазлено улазе у нова познанства, "четују" са новим пријатељима и откривају им себе. Мисле да су сви добри, фини, слатки и ин, јер, као што рекох, то су ипак само дјеца.

Неријетко знају бити и окрутни. Посебно ако неког из школе узму на зуб. Тада су спремни да коментаришу о њему и оговарају га по разним блоговима, гдје опет откривају идентитет и себе и своје "жртве".

Све то раде иза леђа родитеља, који и не слуте шта њихови малишани раде у слободно вријеме. Заокупљени дневним обавезама, рачунима и послом, многи од њих мисле да су њихова дјеца довољно одрасла да се брину о себи и да им се ништа не може десити док су у кући за рачунаром. Грешка! Управо због тога многим родитељима, али и наставницима неопходна је већа едукација да би могли да прате шта им дјеца раде на интернету.

Неопходан је већи ангажман свих нас, да бисмо избјегли озбиљне посљедице. Није мала ствар ако је нечије дијете изложено јавном линчу на блогу, "Фејсбуку" или популарном "Ask.fm". Није мала ствар ни ако нечије дијете добије батине послије школе, јер су се његови вршњаци на друштвеним мрежама договорили да га "пребију". Није мала ствар, а дешава се, драги родитељи и просвјетни радници.

Данас се дешава тамо неком дјетету из улице, а сутра ће се можда десити и вашем. Не бих да вас плашим, али то је чињеница, које морате бити свјесни док не буде касно.

Разговарајте са својом дјецом и ученицима! Питајте их ко су им пријатељи на "Фејсбуку", кога су упознали у том виртуелном свијету, имају ли каквих проблема. Упозорите их да нису сви добри као што се представљају, ни у животу, а ни на интернету. Једноставно, припремите их за ово вријеме - вријеме модерног доба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана