Ђаке спремају за живот

Милијана Латиновић

Да образовни систем у Републици Српској иде у корак с временом и прати свакодневна дешавања, потврђује и вијест да ће средњошколци у другом полугодишту нове школске године добити предмет безбједност и цивилна заштита.

За почетак, просвјетари најављују експерименталну фазу увођења овог предмета у поједине средње школе, док ће ученици осталих о првој помоћи, тероризму и природним непогодама учити од идуће године.

Изучавајући предмет безбједност и цивилна заштита средњошколци ће бити спремни за несреће које се свакодневно дешавају, а које нажалост не заобилазе ни наше крајеве. Јер, колика год била несрећа и гдје год се дешавала, не треба од ње окретати главу и тврдити да се то нама не може десити. Напротив, несрећа не бира ни вријеме ни мјесто.

Пожари који ових дана задају главобољу ватрогасцима, поплаве које су узеле данак у Српској прије три године и тероризам који пуни новинске ступце свјетских метропола, само су неке од недаћа о којима ће ђаци учити.

Љекари, ватрогасци и стручњаци за безбједност учиће их о томе како да се понашају у случају неке од поменутих катастрофа, шта да раде да сачувају себе и своје ближње.

Увођење овог предмета новост је за генерације које сада стасавају за средњошколске клупе, али не и за њихове родитеље и наставнике.

Наиме, деценијама прије у школама су ученици изучавали предмет одбрана и заштита, а истом тематиком и дан-данас баве се и образовне установе на западу.

Да ли је овај предмет у образовни систем требало увести много раније? Многи ће се сложити да јесте.

За генерације ђака који су одавно већ узели диплому у руке и закорачили на позорницу живота увођење овог предмета не значи ништа.

Међутим, за многе генерације значиће много. Осим што ће током школовања научити математичке операције, правопис и граматику српског језика, наши потомци биће спремни да се ухвате у коштац са свакодневним животним проблемима.

А има ли боље школе од оне животне и бољег предмета од оног који нас припрема за живот?!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана