Ђачке муке

Драгана Орловић

Сувопарно градиво, неразумљиви задаци, непотребни подаци, само су неки од недостатака који се могу пронаћи у уџбеницима, како за основце, тако и за средњошколце у Републици Српској.

Ти недостаци, или ипак боље речено - проблеми, годинама су права мука, не само за ученике и њихове родитеље, већ и наставнике...

Сви су свјесни да су ђаци "затрпани" непотребним информацијама, које им вјероватно никада у животу неће затребати. Сви се слажу с тим да је чак трећина уџбеника из којих уче ђаци у Републици Српској преобимна, али да се такав концепт градива непрестано "провлачи" кроз наставу.

Гдје се налази рјешење и излаз из овог проблема, познато је одавно - у промјенама, међутим, те промјене се не одвијају довољно брзо, ефикасно и темељно, због чега највише штете имају они који сједе у школским клупама.

Који вапе за знањем, а не за небитним подацима.

Оно што је неопходно, јесу генералне промјене наставних планова и програма. Неопходно је избацити све те непотребне и неразумљиве дефиниције, задатке које ни сами наставници не знају да ријеше, а посебно оно што ђаке оптерећује, а не треба им...

Наравно, то не значи да ђаци треба да уче из "огољених" књига, како би лакше савладали градиво. Напротив!

Треба да уче, да се образују, да буду спремни да иду кроз живот као образовани људи! Али, ипак, не треба да у првом разреду гимназије или неке друге средње школе уче нешто што се учи тек на трећој или четвртој години студија. Не треба у нижим разредима да замрзе школу због појмова које морају да савладају, а нису у стању ни да разумију шта они, у ствари, значе. Не треба да уче хиљаде датума или статистичких података који не требају никоме.

Добар школски уџбеник један је од најбољих начина да се поправи квалитет образовања у цјелини. Јер само добар уџбеник и добар наставник донијеће и добре резултате. Донијеће знање.

Јер ђаци би са нестрпљењем требало да очекују наставу, а не школско звоно које означава крај часа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана