Ђачке бриге

Драгана Орловић

Преобимни наставни планови и програми, лоши уџбеници, немотивисани наставници и дезоријентисани ђаци и родитељи. Тим ријечима недавно је један од просвјетних радника описао стање у нашем школству.

Било би добро да тако мисли као појединац и да, нажалост, то није прилично реална слика у овој области. Области о чијем значају је сувишно и говорити, као и о проблемима који су већ годинама присутни.

Уџбеници, њихови садржаји и квалитет само су неки од њих. Експерти из ове области, ипак, тврде да ништа не може преко ноћи, посебно када је у питању образовани систем, који је цитираћу "континуиран процес и захтијева непрестана улагања и измјене". Има истине. Али, шта такав одговор значи ученицима у другом или трећем разреду основне, који поред низа непотребних садржаја, само из српског језика сада имају пет књига које свакодневно носе на наставу.

Додуше, обећано је да ће тај проблем догодине бити ријешен. За школску 2016/17. годину с циљем смањења тежине ђачке торбе и цијене, планирани су нови уџбеници из српског језика, и то за све разреде у разредној настави. Тражено је да у тим новим уџбеницима буду систематизовани и дидактички обликовани садржаји књижевности, језичке културе, граматике и филма-позоришта. Том новом концепцијом садржаји из више уџбеника биће обједињени у једном и неће, како обећавају, бити потребе за већим бројем. Ипак, тиме је саниран само дио проблема. Ту су и други предмети и уџбеници који захтијевају измјене.

Због тога је крајње вријеме, господо у надлежним заводима и министарству, да престанете преписивати као лоши ђаци.

Размислите добро о томе гдје и како живе наши ученици. Растеретите их. Не треба им милион обавезних и изборних књига. Треба им тај пети или шести час да иду на секцију која их интересује, да покрену клуб у школи, да и под школским кровом раде нешто што воле, а не само оно што морају. Баталите разне експерте. Неријетко их ангажујете при креирању нових уџбеника, док су школе пуне наставника и учитеља који су много већи стручњаци и данашњег ђака знају у душу. Њих питајте. Нека људи из наставе буду писци програма, уџбеника, надзорници и савјетници. А ови други нека мало носе дневник и пробају у учионици примијенити своје стручне теорије и анализе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана