Ђаци пјешаци

Милијана Латиновић

Неколико хиљада ученика основних школа и просвјетних радника у Српској упутиће се након Првомајског уранка пјешице пут школе, ако Министарство просвјете и културе РС не исплати превозницима милионске дугове који су се нагомилали још од лани.

Иако свако дијете има право и на основно образовање, ђацима који станују четири или више километара од школе, а за које ресорно министарство плаћа превоз, због приспјелих, а неизмирених дугова, ово ће право бити ускраћено.

Возачима је дозлогрдило да возе џабе и да за услугу превоза који обављају редовно и без застоја не добију ни фенинг или да морају молити за зарађени новац. Огорчени превозници обуставиће издавање мјесечних карата ако новац не добију до 25. априла јер им дугови стварају проблеме у свакодневном пословању, а могло би, како кажу, доћи и до гашења појединих привредних друштава која превозе ђаке.

Колико год било тешко превозницима, народски речено, "кола ће се сломити на дјеци", која нису крива за неисплаћене дугове. Они су само дјеца жељна нових знања и дружења, тек закорачила на животну позорницу, која ће једног дана овај свијет понијети на својим леђима. Цијели њихов свијет су сада слова и бројеви, петице и понеки укор.

И док се из године у годину све гласније чују они који указују на то да нас је све мање, да природни прираштај опада, да нас роде посјећују сваке преступне године, све мање новца се издваја за дјецу. Нема ни за генерације које су стасале за школске клупе, а камоли за неке будуће.

И како објаснити малишанима да не могу у школу јер превоз није плаћен, а требало је да буде. Цијели живот им понављамо: "Учите! Школа је учитељица живота", а сада их спречавамо да се образују. Како објаснити ђаку прваку да се све у животу врти око новца, а њега нигдје нема? И зашто га нема?

Села остају пуста, подручна одјељења се затварају, многим школама је одавно одзвонило, а ми се и даље чудимо зашто је то тако. Питамо се ко је крив што млади одлазе да се школују у иностранству. И док кривце углавом видимо у другима, на питању побољшања образовног система не радимо готово ништа. Све се свело на писање тзв. стратегија које никако да почнемо примјењивати. Министарство је обећало да ће дугове за превоз ђака измирити по приливу новца у буџет и да ће учинити све да до најављене обуставе издавања мјесечних карата не дође. Остаје нам само нада да ће и након Првомајског уранка ђачке клупе бити пуне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана