Ђаци и даље бубају

Милијана Латиновић

Резултати међународног ПИСА тестирања које је први пут у БиХ спроведено у априлу прошле године, а који су објављени јуче, показали су да петнаестогодишњаци у Српској и ФБиХ научено не знају примијенити у пракси. На листи од 79 земаља, БиХ је заузела 62. позицију, нашавши се у друштву Аргентине и Перуа. Мјерећи се са ученицима у региону, наши ђаци били су бољи само од вршњака из Сјеверне Македоније.

Резултати су показали да је сваки други ученик у БиХ функционално неписмен, што је поражавајућа чињеница не за ту дјецу која су урадила тестове најбоље што су знала, већ за њихове наставнике, директоре и цијели образовни систем. Нажалост, ови резултати само су потврдили оно о чему се прича годинама, а то је да је трка за петицама приоритет.

Такав погрешан став, многи у школску клупу понесу из куће, тако да добар дио одговорности за овакве резултате носе и родитељи којима је важно да дјеца у књижицама имају све петице, да буду вуковци по сваку цијену, без обзира на то са каквим ће знањем закорачити у средњу школу.

Нису ријетки ни они који данима мољакају наставнике, па чак и врше притисак на њих да њиховом дјетету дају петицу по сваку цијену. Нису ни свјесни да на такав начин својим кћеркама и синовима чине медвјеђу услугу.  Многи тако гањајући просјек током основне школе нижу високе оцјене јер су оне и даље једини параметар за упис у средњу школу, а стварно знање остављају по страни. Колико је сиромашно знање појединаца показује податак да се многи већ у првом разреду средње школе нађу на допунским часовима из математике, јер основно градиво нису савладали. Гледање кроз прсте није страно наставницима широм Српске, а то се донекле све потврдило и на овом тестирању. И док западне земље своју дјецу у школама спремају за стварне животне проблеме и изазове, ми сваке године пишемо нове стратегије и планирамо реформе образовања, које никако да угледају свјетло дана.

Иако нема прецизних резултата ПИСА тестирања само за Републику Српску, не треба се заваравати да су појединачни резултати ентитета много бољи од овога који је показала БиХ.

Са друге стране, добро је да је БиХ обухваћена овим међународним испитом, те да су знање и вјештине наших ученика сада мјерљиви са оним што знају њихови вршњаци широм свијета.

Иако резултат није добар, не треба га схватити као потпуни пораз, већ као прву степеницу на путу ка врху листе. С обзиром на то да се ПИСА тестирање спроводи сваке три године, имамо времена да засучемо рукаве и бар донекле промијенимо наш образовни систем и подстакнемо генерације које долазе да не бубају напамет зарад петице у дневнику, већ да градиво савладавају са разумијевањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана