Дискриминација на сребренички начин

Крстина Ћирковић
Дискриминација на сребренички начин

Реаговање сребреничких одборника из реда српског народа на неравноправну додјелу CRS-ових донација за градњу кућа на подручју ове општине само је један у низу примјера који потврђују сталну дискриминацију Срба.

Програмом CRS-а су наиме, од  21 стана, само два предвиђена за Србе. Посебно је жалосно и срамно, у овом случају, то што је у БиХ дозвољен такав јавашлук да се појединим службеницима међународне заједнице омогућава да зарађују огромне плате, чак и онда када, вршећи "хуманитарну мисију", крше основна људска права и вријеђају.

Ко је, и да ли је неко, можда, прописао да службеник донаторских организација, приликом избора корисника на терену, оцјењује ментално и физичко стање породица којима се, наводно, жели помоћи?

Имајући у виду случај немоћне и болесне Иконије Симић, која није задовољила CRS-ове "критеријуме", јер је, рече службеница CRS-а Мира Мехмедовић, "ретардирана" може се закључити да неко стоји иза таквог недоличног понашања представника те организације.

Срби годинама, безнадежно чаме у неусловним алтернативним и колективним смјештајима, нажалост, не само у Сребреници, очекујући да се неки донатор "смилује" и уврсти их у свој пројекат.

У том ишчекивању многи су, нажалост, умрли не дочекавши да се врате и обнове своја порушена огњишта.

Да је све срачунато на штету Срба у Сребреници, потврђује и чињеница да је ову општину, за посљедњих десетак година, напустило више од 10.000 људи.

Највећи број Срба изгубио је сваку наду да ће ријешити своје стамбено питање, јер у овој општини, 14 година послије рата, није додијељен ниједан плац, нити изграђен стан за збрињавање избјеглих и расељених српских породица.

Није Сребреница, нажалост, једини овакав случај.

Јер, док се на различите начине, али стално, врши притисак на руководство Републике Српске да помаже повратак Бошњака и Хрвата у Српској, у Федерацији се опструише повратак Срба, а њихова имовина свакодневно уништава и отуђује.

За то вријеме ти несрећници бораве у више него неусловним условима у колективним центрима, куће и станови обнављају се неким другим људима. Како ствари стоје, у тим ће центрима још дуго и остати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана