Дисциплински тужилац

Горан Маунага

То што БиХ још читаву годину неће имати главног дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета није никаква случајност већ уобичајен пропуст због већ пословичне нефункционалности БиХ.

Не, та ситуација осмишљена је како би она политика која управља правосуђем БиХ у наредној години свој потпун утицај у том сегменту заокружила дјеловањем свог главног дисциплинског тужиоца у једном од најтурбулентнијих послијератних периода.

А осмишљена је зато јер је било потпуно неизвјесно како би Комисија за избор главног дисциплинског тужиоца одлучила и ко би, на крају, био постављен на ту важну функцију за коју најжешће лобирају представници СДА.

Овако, извјесно да ће на том мјесту још годину остати садашњи вршилац дужности Алена Курспахић за коју СДА-ови експоненти и медијски трабанти имају све ријечи хвале.

Могућност да је коверта кандидата Хасана Плеха отворена случајно, готово је равна нули у ситуацији жестоке и већ дуготрајне борбе за ту функцију. А баш та отворена коверта неминовно поништава конкурс који, по закону, поново може да буде расписан тек кад прође година од расписивања првог.

Да су поштовани закон и законом прописана конкурсна процедура, да није било мешетарења, главни дисциплински тужилац давно би био именован јер се много прије маја, кад је оставку поднио Арбен Муртезић, за ту оставку и знало.

Цијела игра, као и разлог за одгађање тог избора, састоје се од упорних покушаја да на ту позицију буде постављен подобан кадар.

Пошто је именовање на пун мандат било неизвјесно, оваквом сарајевском закулисном игром обезбијеђено је држање под контролом свих правосудних институција на нивоу БиХ у наредној години.

Тако ће у том предстојећем тешком периоду сви из СДА, који би требало кривично да одговарају по разним основама, нема сумње, добити заштиту. С друге стране, имаће одлучујући утицај на истраге против својих политичких ривала, што објашњава све разлоге за досадашњу грчевиту борбу за ту позицију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана