Дисциплина је обавеза

Ведрана Кулага Симић

Република Српска улази у други мјесец борбе против вируса корона, који је за веома кратко вријеме уздрмао цијели свијет и угасио, прије свега, доста невиних живота.

И Српска је, нажалост, као и земље региона и свијета, уписана на листу оних које су забиљежиле смртне случајеве усљед заразе тим вирусом, а тренутно је то оно нешто што стално треба да имамо на уму, јер од свих нас, највише, зависи који ће број, на крају, бити уз име Републике Српске, односно БиХ.

Иако од самог почетка ове битке бројни, међу којима је доста стручњака из разних медицинских грана, позивају на одговорност и дисциплину, неки то још нису “сварили”.

И даље имамо неодговорне појединце и групе који никако да схвате да од сваког њиховог непотребног изласка на јавне површине корист може да има само вирус корона, против којег се боре готово све земље на планети и због којег медицинари, на првом мјесту, и други улажу надљудске напоре да би ову пошаст држали под контролом.

И даље је непојмљиво да такви чланови наше заједнице не могу да издрже неколико дана код куће и тиме помогну и онима које знају и онима који се грчевито труде да из овога изађемо са што мање посљедица. Да би и живот, када корона буде савладана, што прије поново изгледао као некада и да бисмо се поново ухватили у коштац са добро знаним, старим проблемима, који ће, и послије овога, свакако добити неке нове нијансе.

Очување здравља је сада на првом мјесту, а од наше одговорности у великој мјери зависи колико ће ова ванредна ситуација потрајати и колико ће нам бити потребно да се вратимо у неку нашу нормалу. О посљедицама вируса дуго ће се још причати, а потрајаће и санација стања у многим областима.

Штета у привреди је огромна, под знаком питања већ су многа радна мјеста, за главу се хватају многи, али и уздају у помоћ Републике и других који су исказали спремност да помогну.

Планови републичких институција су за похвалу, али и веома амбициозни и тек ће се на крају овог мјесеца видјети права слика штете коју је Српска претрпјела усљед појаве и ширења вируса корона.

У овом моменту је, ипак, најважније да буде откривено што више оних који су позитивни, да буду изоловани од других, зарад свих те да се опораве сви који су у тешком стању.

И поново, да бисмо сабирали опорављене, а не оне који то нису успјели, сви морамо да поштујемо изречене мјере и смањимо број дружења. То је наша обавеза коју морамо да испунимо.

Морамо показати да смо дисциплиновани и одговорни. Да водимо бригу о нашим бакама, дједовима, родитељима, дјеци, комшијама. Морамо, јер је то пут који води из овог зла, а брзина зависи од сваког од нас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана