Директорска похлепа

Маријана Миљић Бјеловук

Безобразлук и самовоља појединих руководилаца предузећа из сектора текстила, одјеће, коже и производа од коже оставиће посљедице на читаву индустрију.

Због њиховог несавјесног пословања и коришћења повластица које су добили од Владе РС да себи надувају плату и до неколико десетина хиљада марака, испаштаће савјесни послодавци и њихови радници.

Влада РС је 2010. године с циљем јачања и новог запошљавања у сектору текстила, одјеће, коже и производа од коже донијела одлуку да основица за доприносе за све запослене у овој дјелатности буде 25 одсто просјечне бруто плате исплаћене у претходној години. Међутим, у тој одлуци шансу искључиво за већи зараду, а не за развој сектора, увидјели су директори појединих предузећа који су себи исплаћивали астрономске плате и тај износ обрачунавали на основу умањења основице.

Посљедњи окидач за надлежне да стану у крај таквој пракси била је плата од 20.000 марака коју је себи исплатио директор једног обућарског предузећа. Тај директор, као и његове колеге у РС које су се водиле истом праксом, имали су само један циљ - убрати што већи износ новца и при томе закинути буџет РС и раднике који у овом сектору углавном раде за минималац од 410 марака.

На платама које су себи исплаћивали могли би им позавидјети и директори развијених предузећа широм свијета, јер се у пословној заједници шушка да су на њиховим мјесечни платним листама били износи већи и од 20.000 марака.

На крају су откривени, али касно. Јер до сада су позамашно зарадили. Једина казна за њих, али и за цијели овај сектор је та што ће убудуће приликом обрачуна исплате просјечне и плате веће од тог износа морати другачије да врше обрачуне.

Нажалост, они који су исплаћивали себи астрономске плате неће претрпјети никакве казне. Добро су зарадили и иду даље. Сигурно већ смишљају нове подвале да зараде на штету својих запослених и државе.

Иза себе при тим рачуницама остављају оне привреднике који савјесно послују и који годинама вапе и боре се за смањење намета које носе на леђима.

Најмање што контролни органи могу да ураде у овом случају јесте да јавно објаве имена оних који су у директорским фотељама смишљали како да искористе повластице за нове зараде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана