Директорска одговорност

Ма­ри­на Чигоја

Оно што је можда и битније од саме одлуке о разрјешењу извршних директора у "Електрокрајини" је чињеница да се коначно неко у овом предузећу усудио да смијени нераднике и да покаже да нема недодирљивих. И тај примјер требало би да слиједе и остали. Познати су проблеми у "Жељезницама РС", "Шумама", "Поштама"...

Вијест да је Надзорни одбор "Електрокрајине" Бањалука разријешио дужности сва три извршна директора овог предузећа сигурно није оставила равнодушним ни директоре у другим предузећима из састава "Електропривреде РС", али ни директоре у јавним предузећима у Српској међу којима су, можемо слободно рећи, и она у којима се не зна ко пије, а ко плаћа.

Извршни директори разријешени су дужности јер нису спроводили одлуке Надзорног одбора, а према ријечима предсједника НО Божице Вукашиновић, њихов нерад траје већ дуже вријеме и допринио је негативним резултатима овог предузећа.

Наравно да није нормално да "Електрокрајина" као највеће дистрибутивно предузеће у РС годинама биљежи велике губитке на мрежи и да се такво стање до данас није битније промијенило. На то је указала и ревизија, а на то несумњиво указује и ова одлука Надзорног одбора. И наравно да је било очекивано да се покрене и питање због чега је то тако и одговорни адекватно санкционишу.

Оно што је можда и битније од саме одлуке о разрјешењу извршних директора у "Електрокрајини" је чињеница да се коначно неко у овом предузећу усудио да смијени нераднике и покаже да нема недодирљивих.

И тај примјер требало би да слиједе и остали. Познати су проблеми у "Жељезницама РС", "Шумама", "Поштама"...

Ко је крив за дубиозу у којој се налазе "Жељезнице РС" и хоће ли неко одговарати за гомилање губитака у том предузећу које је данас на ивици опстанка? Због чега су "Шуме Српске", иако имају све предуслове да добро послују, у минусу? Колика је одговорност менаџмента и до када ће се појединцима гледати кроз прсте?

Онима који се бахато понашају, не раде свој посао и мисле да ће и поред тога довијека бити на функцији треба ставити до знања да то не може тако.

Због тога је одлука Надзорног одбора "Електрокрајине", уколико су три извршна директора заиста ометала рад читавог предузећа, за сваку похвалу и надамо се да неће остати на томе и да ће ово предузеће почети да биљежи боље резултате, јер то без сумње може и мора.

Исто тако, вријеме је да се и у другим, већ набројаним предузећима, неко запита због чега су у минусима и ко је за то одговоран.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана