Директорска фотеља

Драгана Орловић

Конкурс за директора Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске расписан је крајем јула ове године, а на то мјесто конкурисао је и бивши директор Живан Делић.

Делић је одлучио да покуша још једном да добије директорску фотељу у овој установи из које је најурен прије непуних годину, јер је пијан службеним возилом убио пјешака у Бијељини.

Цијели случај био је под будним оком јавности, јер су се новинари утркивали ко ће прије да напише са колико промила је Делић возио, да ли осјећа кривицу, шта ће даље...

"Један живот је због мене угашен и с тим ћу морати да живим цијели живот", ријечи су којима је тада Делић коментарисао несрећни догађај не доводећи у питање одлуку о његовој смјени.

Међутим, како су мјесеци одмицали, на Делића се заборавило. Стигле су, нажалост, неке нове несреће, неке нове афере и неки нови људи… И ни сада га се не би сјећали да "игром случаја" није конкурисао за посао и то ни мање ни више него за првог човјека Инспектората РС.

Колико је игра, а колико случајност, није баш сасвим сигурно, али је сигурно да ће појединци рећи па шта, човјек има право да конкурише гдје жели ако је за то компетентан, док ће други бити у невјерици, а трећима ће опет бити свеједно. Ипак, никоме не би требало да буде свеједно да постоји могућност да једну овако озбиљну установу, као што је Инспекторат води неко ко је пијан усмртио човјека. Ако звучи сурово, и треба да звучи, јер је и цијела ситуација сурова.

Делић се брани тиме да испуњава услове, да има знање и искуство. Неоспорно је да познаје све послове у Инспекторату као свој џеп и да би их можда и добро обављао и да има право да настави да живи иако је одговаран за то што је један живот угашен. Али, исто тако не може да се занемари још нешто, а то је морал. Колико је морално то што Делић чини? Не можемо, а да се не запитамо ни какво смо ми то друштво и какав је наш правни систем. Да ли је то још један доказ да правда није једнака за све, јер се Делић нагодио на казну од шест мјесеци затвора - таман толику да може конкурисати за директорску фотељу. На руку му је ишао и "пропуст" надлежних, који нису покренули дисциплински поступак против њега када су га смјењивали. А баш је дисциплински поступак елиминаторни фактор на конкурсу. Случајно?

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана